dinsdag 25 juni 2019

Rusland krijgt weer stemrecht in Raad van Europa

Hoe werd er gestemd? Rood is tegen teruggave stemrecht,
groen is voor, oranje merendeel tegen, geel merendeel voor,
grijs niet gestemd.
De Raad van Europa heeft voor een volwaardig lidmaatschap van Rusland gestemd. Met 116 stemmen voor, 62 tegen en 10 onthoudingen werd in Straatsburg een resolutie aangenomen waardoor de Russen weer stemrecht krijgen. Rusland raakte het stemrecht kwijt in de Raad van Europa, de grootste Europese organisatie voor mensenrechten en democratie, na de annexatie van de Krim in 2014. Moskou boycotte daarop de bijeenkomsten en betaalde geen contributie meer.

Duitsland en Frankrijk wilden de Russen het stemrecht in de Raad teruggeven omdat ze naar eigen zeggen liever een dialoog hebben met Rusland dan dat het land aan de zijlijn blijft staan. Oekraïense parlementsleden die deel uitmaken van de Raad van Europa probeerden dat nog tegen te houden, onder meer met het voorstel om zes maanden te wachten.

Er werd op gewezen dat de Raad sinds de annexatie van de Krim zeven moties heeft aangenomen waarin van Rusland de teruggave van het schiereiland wordt geëist. Er komt nog wel een verklaring van de Raad waarin Rusland opnieuw wordt opgeroepen om de Krim terug te geven aan Oekraïne, maar daar blijft het bij.

Er werden maar liefst 220 moties ingediend die nauwelijks steun kregen. De behandeling daarvan nam vier uur in beslag, zodat de stemming pas na middernacht plaats had.

Bronnen: NOS, Unian

Geen opmerkingen: