maandag 17 juni 2019

Nationalisten willen breken met Rusland en 'Minsk'

De nationalisten willen in het nieuwe Oekraïense parlement gezamenlijk gaan optrekken en ijveren voor het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met Rusland en stoppen met onderhandelen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk over een oplossing voor het oorlogsconflict in de Donbas. ''We komen met een wetsvoorstel om in plaats van het Normandische overleg de onderhandelaars van Boedapest weer rond de tafel te krijgen'', zei Oleh Tiahnibok vanmiddag op een persconferentie.

De leider van de gematigde partij Svoboda voert de gezamenlijke lijst van de nationalisten aan. Hij gaf vanmiddag te kennen weinig vertrouwen meer te hebben in het Normandische format, waarbij Oekraïne en Rusland samen met Duitsland en Frankrijk om de tafel zitten. ''Onder druk van het bedrijfsleven laten beide landen Oekraïne geregeld in de steek'', aldus Tiahnibok.

De nationalisten hebben meer vertrouwen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, twee landen die in december 1994 in Boedapest samen met Oekraïne en Rusland onderhandelden over het opgeven van de kernwapens uit de Sovjettijd. "Dat zijn vandaag de dag onze strategische partners die er voor kunnen zorgen dat er snel een einde komt aan het oorlogsgeweld, en dan de Oekraïense voorwaarden en niet die van Rusland.''

Ook willen de nationalisten dat er sancties komen voor de bedrijven die ook na vijf jaar oorlog nog altijd zaken doen met Rusland, de vijand. ''Wij vinden dat het tijd wordt dat we hier een eind aan maken. Elke economische band met zowel de Russische Federatie als de bezette gebieden moet worden doorgesneden.'' Het overleg in Minsk noemde Tiahnibok ''verraad van de nationale belangen'' nu het er op lijkt dat oud-president Leonid Koetsjma weer als onderhandelaar namens Oekraïne mag aantreden.

Tiahnibok voert de kieslijst van de nationalisten aan, terwijl Andriej Biletski van het Nationaal Korps de tweede plek inneemt. Ook de Rechtse Sektor en organisaties van onder meer oorlogsveteranen leveren kandidaten voor een parlementszetel. Door met een gezamenlijke lijst te komen, hopen de nationalisten dat ze de kiesdrempel van 5 procent halen. Of dit lukt, is echter twijfelachtig.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: