vrijdag 21 juni 2019

Het Oekraïense tintje aan de bestorming van het Georgische parlement

Een Russisch parlementslid op de stoel van de voorzitter van het Georgische president, is dat mogelijk? Het gebeurde gisteravond, toen de Rus Sergej Gavrilov als voorzitter van de interparlementaire vergadering van orthodoxe gelovigen plaats nam op de voorzittersstoel in het parlementsgebouw in Tblisi. De Oekraïense ambassadeur Igor Dolgov pikte dat niet. Hij verliet uit protest de vergaderzaal.

Daarna brak de pleuris uit op de sociale media. In Georgië zijn ze al net zomin blij met de Russen als in Oekraïne, want Rusland pikte in 2008 Abchazië en Zuid-Ossetië in. Het was het werk van separatisten, zoals zes jaar later ook in Oost-Oekraïne het geval zou zijn.

De ophef op de sociale media leidde er toe dat binnen de kortste keren een meute de straat op ging. Dat liep uit op een bestorming van het parlementsgebouw. De politie greep hard in en dat leidde tot tientallen gewonden. Inmiddels heeft parlementsvoorzitter Irakli Kobachidze zijn ontslag ingediend om de gemoederen tot bedaren te brengen. De Russische delegatie is huiswaarts.

Wat kwamen de Russen eigenlijk doen in Tblisi? Dat heeft alles te maken met Oekraïne, met de Orthodoxe kerk van Oekraïne en de machtsstrijd binnen de oosters-orthodoxe wereldkerk. Nadat oecumenisch patriarch Bartholomeus van Constantinopel - de leider van 300 miljoen oosters-orthodoxe gelovigen - Oekraïne aan een autocefale, zelfstandige kerk hielp, besloot de Russisch-orthodoxe kerk zich uit protest los te maken van de wereldkerk.

En nu proberen de Russische orthodoxen enerzijds om voldoende steun bij andere orthodoxe kerken te vinden om dat besluit terug te draaien, maar ook om Bartholomeus aan de kant te schuiven en zelf de leiding te nemen. In Georgië hebben ze die steun niet gevonden, dat mag duidelijk zijn.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: