vrijdag 28 juni 2019

Rusland verwijt Oekraïne hypocriete houding

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Oekraïne er helemaal niet op zit te wachten dat de 24 opvarenden van drie marineschepen worden vrijgelaten. Het aanbod om samen te overleggen hoe de zeelieden vrij kunnen komen en de schepen terug te geven is volgens woordvoerster Maria Zacharova van de hand gewezen. ''Ze willen niet eens in gesprek over ons aanbod'', zei ze tijdens een persconferentie.

Volgens Zacharova wordt het lot van de in november door de Russische marine gevangen genomen zeelieden door Oekraïne gebruikt als drukmiddel en om Rusland zwart te maken. ''De Oekraïense reactie op ons aanbod heeft ons geschokt. We dachten nu wel te weten hoe ze in Kyiv over ons denken, maar Klimkin heeft ons nog weer verrast.''

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken wil niet, zoals Rusland voorstelt, een rol spelen in de rechtszaak tegen de zeelieden die er van worden beschuldigd dat ze zich zonder toestemming in de Russische territoriale wateren bevonden toen de drie marineschepen via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov wilden varen.

Zowel de Straat van Kertsj als de Zee van Azov zijn gedeelde territoriale wateren, zo is bepaald na een incident uit 2003. Rusland beschouwt na het gereedkomen van de Krimbrug de Straat van Kertsj echter als eigen water. De zeelieden zijn overigens niet daar gearresteerd, maar op de Zwarte Zee, in internationaal water. Oekraïne wil de zeelieden onvoorwaardelijk vrij hebben en weigert aldus om een rol te spelen in de Russische rechtszaak tegen ze.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: