donderdag 27 juni 2019

Leger en rebellen weg bij Stanitsja Loehanska

Het heeft drie jaar geduurd, maar gistermiddag kwam het er dan toch van. Zowel het Oekraïense leger als de door Rusland aangestuurde rebellen trokken zich terug van de controlepost op de frontlijn bij het dorp Stanitsja Loehanska. Onder toeziend oog van waarnemers van de OVSE werd de operatie uitgevoerd.

Dat het zo lang heeft geduurd, komt omdat er geregeld werd geschoten in de omgeving van de controlepost, een van de weinige plekken waar de frontlijn gepasseerd kan worden. Volgens afspraak moest er zeven dagen op rij niet worden geschoten voordat tot terugtrekking besloten zou worden. Beide partijen gaven elkaar de schuld dat dit tot gisteren niet gebeurde.

Elders gaat het over en weer schieten gewoon door. Zeven Oekraïense soldaten raakten gewond bij aanvallen van de rebellen op het leger. Elk van de 39 aanvallen werd beantwoord en daarbij zouden twee rebellen om het leven zijn gekomen.

De aanvallen met onder meer 122 millimeter artillerie, 82 en 120 millimeter mortieren en pantserwagens waren gericht tegen de legerposities bij Sarohnativka, Sjirokine (viermaal), Kamjanka, Bohdanivka, Pavlopil (driemaal), Novoselika Droeha en Piski (beide tweemaal), Opitne, Vodiane (driemaal) en Talakivka. Ook waren er aanvallen op soldaten bij Avdiivka, Krasnohorivka en Marjinka.

In de provincie Loehansk waren de aanvalle nvan de rebellen gericht tegen de legerposities bij de dorpen Loehanske (viermaal), Krimske (tweemaal), Zajtseve (driemaal), Majorsk, Novoloehanske, Hladosove, Pivdenne, Katerininvka en Travneve.

De separatisten in Donetsk melden vanmorgen een kortstondige aanval van het Oekraïense leger op hun posities bij het dorp Dolomitnoje. Als gevolg van beschietingen zouden inwoners van Sachanka en Kominternovo gisteravond een tijdlang zonder elektriciteit hebben gezeten. De separatisten in Loehansk spreken van vier aanvallen van het leger op hun posities bij Zolote-5, Nizhneje Lozovoje, Logvinovo en Kalinovo-Borstsjevatoje. Er zou geschoten zijn vanuit pantserwagens en met granaatwerpers en geweren.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: