vrijdag 21 juni 2019

Medvedtsjoek krijgt steeds meer grip op media

Oligarch Viktor Medvedtsjoek.
Verontrustende ontwikkelingen bij de Oekraïense media. Miljardair Viktor Medvedtsjoek kreeg via zijn bondgenoot Taras Kozak vorige week de tv-zender ZIK in handen. Dat wil zeggen: Kozak koopt en Medvedtsjoek zet de zender onmiddellijk in als propagandamiddel voor het door hem geleide pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven. Zoals dat ook al het geval is bij de tv-zenders 112 Ukraine, de bijbehorende nieuwssite en de tv-zender NewsOne, sinds december ook al eigendom van Kozak.

Maar Medvedtsjoek gaat verder. Volgens presentator Tetjana Danilenko van ZIK heeft hij nu het begerige oog gericht op zowel Kanal 5 als het Eerste Kanaal. In een talkshow op tv-zender 1+1 - eigendom van die andere oligarch, Ihor Kolomojski, zei ze zich erover te verbazen dat de toezichthouders op de media er geen enkel probleem van lijken te maken dat er straks wellicht vier belangrijke tv-zenders in handen zijn van Medvedtsjoek, een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin, nota bene peetvader van Medvedtsjoek's dochter.

Afgelopen vrijdag namen 420 journalisten en technici van ZIK ontslag, uit protest tegen de verkoop van de tv-zender. Het nieuwe management doet wat Kozak/Medvedtsjoek willen. Danilenko gaf als voorbeeld de marathonuitzending van gisteren, gewijd aan de eerste 30 dagen van Volodimir Zelenski als president.

Gasten in deze lange talkshow waren de kopstukken van het Oppositieplatform in de steden Marioepol en Lviv, Nestor Shoefritsj en Vadim Rabinovitsj. Belangrijkste gespreksonderwerpen waren de weigering van Zelenski om Medvedtsjoek namens Oekraïne met Rusland te laten onderhandelen in Minsk en het door Zelenski afwijzen van Medvedtsjoek's 'vredesplan' met concessies aan Rusland en de separatisten.

Ook 112 Ukraine kiest de laatste tijd steeds nadrukkelijker de kant van het door Medvedtsjoek geleide Oppositieplatform/Voor het Leven dat in de peilingen steeds op een tweede plaats komt, overigens op onoverbrugbare afstand van Dienaar van het Volk van president Zelenski. In toenemende mate wordt Zelenski aangevallen door partijvoorzitter Medvedtsjoek, partijleider Joeri Bojko en Vadim Rabinovitsj die zich met zijn eigen partij ook bij het Oppositieplatform heeft aangesloten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: