Vandaag is het de Dag van de Grondwet, de dag waarop 23 jaar geleden de Oekraïense Grondwet werd aangenomen. Net als Nederlanders en Belgen weten weten de Oekraïners eigenlijk bar weinig van de Grondwet, waarin onder meer het recht op vrije meningsuiting is vastgelegd en het recht om niet gediscrimineerd te worden. Toch hebben ze er een duidelijke mening over: de Grondwet moet ánders. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Ilko Koetsjeriv.
Bijna de helft van de Oekraïners (47 procent) heeft nog nooit een letter van de Grondwet gelezen en een derde (32 procent) heeft er alleen gedeeltes van onder ogen gehad. Slechts 11 procent van de ondervraagden blijkt de hele tekst te hebben gelezen, en daar weer de helft van weet desondanks niet wat zijn of haar rechten zijn volgens de Grondwet.
Bijna de helft (46 procent) weet dat volgens de Grondwet de Oekraïners zelf verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van het land, dat zij hun parlement en hun president kiezen om daar uitvoering aan te geven. Voor 34 procent geldt dat zij de president daarvoor verantwoordelijk houdt. De overige ondervraagden kwamen er helemaal niet uit.
Duidelijker ligt het als het gaat om de vraag of de Grondwet de mensenrechten en vrijheden beschermt, want daarvan is 58 procent overtuigd. Ook zeggen ze zeker te weten dat veel gezagsdragers en instituties zich weinig aantrekken van wat er in de Grondwet staat. Driekwart van de Oekraïners is de mening toegedaan dat dit constant het geval is (38 procent) of geregeld voor komt (43 procent). Bijna een derde ziet daar ook wel iets positiefs in: 29,5 procent vindt het zelfs goed als de Grondwet niet wordt gevolgd als dat positieve gevolgen heeft voor de bevolking. Duidlijk is ook dat ruim de helt (56 procent) het Constitutionele Hof niet vertrouwt.
Driekwart van de ondervraagden wil de Grondwet veranderen, ook al is nauwelijks bekend wat er precies in 's lands belangrijkste wet staat, terwijl 35 procent vindt dat dit snel moet gebeuren en 32 procent meent dat er eerst maar eens rust in het land moet komen. Is er eenmaal een nieuwe Grondwet, dan zou daar een referendum over gehouden moeten worden volgens 41 procent. Slechts een op de vijf (19 procent) wil dat over laten aan het parlement.
Bron: Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten