maandag 24 juni 2019

Synode pakt patriarch Filaret het bisdom Kyiv af

Honorair patriarch Filaret.
Honorair patriarch Filaret heeft geen zeggenschap meer over het bisdom Kyiv en de kerken en kloosters binnen dit diocees. De synode van de Orthodoxe kerk van Oekraïne heeft dat vanmorgen bepaald. Het is een strafmaatregel voor Filaret die ontevreden is over zijn ondergeschikte positie binnen de half december gestichte kerk en die ontevredenheid vorm heeft gegeven door de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat weer nieuw leven in te blazen.

Filaret zit daarmee duidelijk op een dood spoor, want op de door hem uitgeroepen bisschoppenconferentie kwamen slechts twee bisschoppen af, beiden ook nog eens afkomstig uit Rusland. De 90-jarige geestelijke zag de bui vast al wel hangen dat hij vandaag door de synode gestraft zou worden, want hij wendde zich vanmorgen vroeg al tot minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken met de vraag of die bereid is de bezittingen van het Kyivse bisdom te bewaken, zodat de Orthodoxe kerk van Oekraïne ze niet over kan nemen.

Het zou voor de hand liggen om Filaret te excommuniceren, uit de kerk te zetten. Maar metropoliet Epifanius, de leider van de Orthodoxe kerk van Oekraïne, verklaarde tegenover een verslaggever van de BBC dat dit te ver gaat. ''We gaan ons niet gedragen zoals de Moskouse kerk dat altijd doet.''

Of Filaret zijn titel 'honorair patriarch' verliest, is nog onduidelijk. Als hoofd van het officieel niet door de wereldkerk in Constantinopel erkende Kyivse patriarchaat noemde hij zich patriarch. Vanwege lange staat van dienst en het vele werk dat hij heeft verzet voor een autocefale, onafhankelijke Oekraïense kerk, los van de Russisch-orthodoxe kerk, kreeg hij de titel van honorair patriarch. Nu hij van de synode het bisdom niet meer mag leiden, ligt het wel voor de hand dat hij die eretitel kwijt raakt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: