dinsdag 25 juni 2019

Oekraïne trekt zich terug uit Raad van Europa

De Oekraïense delegatie bij de Raad van Europa heeft haar werkzaamheden opgeschort uit protest tegen het teruggeven van het stemrecht aan Rusland. Ook de met het stemrecht verbonden benoeming van Leonid Sloetski als lid van de Raad van Europa is slecht gevallen bij Oekraïne. Sloetski valt onder de persoonlijke sancties van de Europese Unie.

De Oekraïense leden van de Raad van Europa verlieten afgelopen nacht na de voor Rusland positief verlopen stemming uit protest de vergaderzaal. Het is nu aan het parlement om te besluiten of Oekraïne de Raad van Europa verlaat of dat het bij een tijdelijke afwezigheid blijft. Daarbij speelt ook een rol of er belangrijke posten als het voorzitterschap van een commissie aan Rusland worden vergeven.

Inmiddels is protest aangetekend tegen het teruggeven van het stemrecht aan Rusland. Volgens het reglement van de Raad van Europa moet binnen 24 uur een nieuw besluit worden genomen. Er waren 30 leden uit vijf verschillende landen nodig om beroep aan te kunnen tekenen.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: