woensdag 12 juni 2019

Zelenski wil Vadim Pristajko als minister van BZ

Vadim Pristajko.
President Volodimir Zelenski wil Vadim Pristajko als zijn minister van Buitenlandse Zaken, als opvolger van Pavlo Klimkin. Diens ontslag en de benoeming van Pristajko heeft de president gistermiddag voorgelegd aan het parlement. De 49-jarige Vadim Pristajko is nu nog onderminister van Buitenlandse Zaken. Sinds 2014 leidt hij bovendien de Oekraïense vertegenwoordiging bij de NAVO in Brussel.

Het parlement heeft ook al ontslagvoorstellen liggen voor minister Stepan Poltorak van Defensie en Vasil Hritsak, hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBOe. Daar komt op korte termijn Joeri Loetsenko bij, de procureur-generaal die gistermiddag door president Zelenski de wacht kreeg aangezegd.

De ontslagaanvragen voor Poltorak en Hritsak werden afgelopen donderdag nog afgewezen door het parlement, dat eerder ook al de ontslagaanvraag van premier Volodimir Hrojsman weigerde te honoreren.

Simpeler gaat het voor Zelenski met het gisteren aangezegde ontslag van vijftien gouverneurs en vijf provinciale hoofden van de staatsveiligheidsdienst. Anders dan bij de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken - de president mag die voordragen, maar het parlement beslist - is het ontslaan en aanstellen van gouverneurs volledig aan de president.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: