vrijdag 28 juni 2019

Oppositieplatform zoekt steun voor eigen vredesplan in Frankrijk

Het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven zoekt in Frankrijk steun voor het omstreden vredesplan van Viktor Medvedtsjoek. Vadim Rabinovitsj en Nestor Sjoefritsj hebben vandaag het uitgewerkte plan voorgelegd aan Natalie Goulet die voor de Unie van Democraten en Onafhankelijken deel uitmaakt van de Franse Senaat.

''Wij willen vrede, want een andere weg is er niet. Daarbij hebben we als nog jonge democratie hulp van buiten nodig'', aldus Rabinovitsj. Hij vroeg Goulet om Medvedtsjoek's vredesplan brede bekendheid te geven en er steun voor te zoeken bij andere landen. Frankrijk maakt al sinds de zomer van 2015 deel van het 'Normandische' overleg waaraan ook Oekraïne, Rusland en Duitsland meedoen.

Het vredesplan brengt de door de separatisten bezette gebieden terug bij Oekraïne, maar dan alleen in naam. Het is de bedoeling dat de Donbas - en onduidelijk of daarmee alleen de bezette gebieden worden bedoeld, of de volledige oostelijke provincies Donetsk en Loehansk - verregaande autonomie krijgt.

Verregaande autonomie houdt in dat de nationale overheid niets meer te zeggen heeft over de veiligheid (politie), buitenlandse betrekkingen of economische banden die de autonome provincie aan gaat. Het betekent dat de separatisten de baas blijven, maar dat er dan niet meer gevochten wordt.

Rusland zou het liefst zien dat Oekraïne een federale staat wordt, wat inhoudt dat het land in meerdere deelstaten gaat bestaan. Het ligt dan ook voor de hand dat Transkarpatië ook zo'n deelstaat wordt, die sterk onder invloed komt van buurland Hongarije. Er leven in deze westelijke provincie zo'n 150.000 etnische Hongaren.

Bron: o.a. 112.ua

Geen opmerkingen: