dinsdag 11 juni 2019

Patriarch Filaret blijft voor problemen zorgen

Patriarch Filaret.
Honorair patriarch Filaret zet zijn plan door om de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat (UOC-KP) nieuw leven in te blazen. Hij heeft daartoe voor volgende week donderdag een bisschoppenconferentie uitgeschreven. De 90-jarige geestelijke vindt dat Oekraïne tekort is gedaan met de Tomos, de verklaring waarbij de Orthodoxe Kerk van Oekraïne (OCU) een autocefale, zelfstandige status verkreeg. ''Het Moskouse patriarchaat dient de belangen van Moskou, de OCU die van de Grieken. En wie komt op voor Oekraïne'', vraagt Filaret zich af in een interview met tv-zender Hromadske. Het steekt hem dat de Orthodoxe Kerk van Oekraïne geleid wordt door een metropoliet en niet door een patriarch.

Wat hem eigenlijk dwars zit is vooral dat in december gekozen metropoliet Epifanius zich weinig van hem aantrekt, terwijl Filaret zichzelf nog altijd ziet als hoofd van de Oekraïense orthodoxe gelovigen. Hij probeerde onlangs al om Epifanius terzijde te schuiven met het voorstel dat hijzelf de dagelijkse leiding op zich zou moeten nemen en Epifanius zou de kerk dan in het buitenland moeten vertegenwoordigen.

De metropoliet laat zich niet zo snel aan de kant zetten, en dus rest Filaret weinig anders dan zijn Kyivse patriarchaat weer in de benen te helpen. De UOC-KP zou zijn opgegaan in de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, maar volgens Filaret is dat niet het geval. Daarvoor zou een besluit van de bisschoppensynode van het Kyivse patriarchaat nodig zijn geweest, maar dat is niet het geval.

Het is nog maar de vraag of Filaret voldoende bisschoppen op zijn hand vindt. Het kerkelijke conflict kwam onlangs naar buiten toen de honorair patriarch op eigen houtje alle bisschoppen van de de OCU uitnodigde voor een speciale viering. Ook metropoliet Epifanius kreeg een uitnodiging, maar dan wel vlak voor de viering. Er kwam maar een handjevol bisschoppen opdagen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: