zaterdag 29 juni 2019

Volker: 'Aanbod van Rusland is een valstrik'

Kurt Volker.
Het Russische aanbod om Oekraïne deelgenoot te maken van de rechtszaak tegen de 24 gevangen genomen zeelieden is volgens de speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker ''een valstrik'' en ''een aantasting van het rechtvaardigheidsgevoel''. Rusland zou de in november afgelopen jaar gevangen genomen zeelieden allang vrij moeten laten, aldus Volker. ''Er was geen enkele reden om ze gevangen te nemen, laat staan om ze te berechten.''

Woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken speelt een kwalijke rol bij de meest recente ontwikkelingen in deze kwestie. Nadat de Raad van Europa Rusland eerder deze week het stemrecht terug gaf, werd er nogmaals op aangedrongen om de 24 zeelieden vrij te laten zoals eerder ook al de Verenigde Naties deden. Maar Zacharova verweet vervolgens Oekraïne niet mee te willen werken aan hun vrijlating, zo schreef ze op haar Facebookpagina.

Die opmerking werd meteen opgepikt door het Russische persagentschap RIA Novosti. In het aan deze kwestie gewijde artikel wordt melding gemaakt van het Russische aanbod. Oekraïne zou de rechtszaak moeten accepteren en na hun veroordeling - tot acht jaar gevangenisstraf wegens illegale grensoverschrijding - zouden ze vrijgelaten kunnen worden. Dus zónder de garantie dat dit ook werkelijk gebeurt, zoals de Amerikaanse diplomaat Volker in een reactie op Twitter terecht opmerkt.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin heeft in zijn ogen dan ook juist gehandeld door het 'aanbod' meteen van de hand te wijzen en er nogmaals op aan te dringen dat de zeelieden meteen vrij moeten komen en dat de drie marineschepen terug worden gegeven. Om er verder geen misverstand over te laten bestaan dat het hier een valstrik betreft, publiceerde Klimkin zowel het Russische 'aanbod' als de Oekraïense reactie daarop op zijn Facebookpagina.

Dat president Volodimir Zelenski daarbij buiten spel stond, heeft hij aan zichzelf te danken. Hij heeft de man die zich jarenlang het vuur uit de sloffen heeft gelopen om de Oekraïense belangen in het buitenland te dienen zonder pardon aan de kant gezet. Het parlement is daar niet in mee gegaan, waardoor er nu geen communicatie meer is tussen de president en 'zijn' minister van Buitenlandse Zaken.

Bron: o.a. Unian

Geen opmerkingen: