dinsdag 25 juni 2019

'Raad van Europa laat alle principes en waarden los'

Met het teruggeven van het stemrecht aan Rusland laat de Raad van Europa ''alle principes en waarden varen'', zegt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in een vanmorgen uitgegeven verklaring, waarin ook wordt gewezen op de ''ongeëvenaarde pressie en financiële chantage van de Russische Federatie''. Eerder werd de stemming al omschreven als ''het festival van de hypocrisie'' en een herhaling van ''het verraad van München in 1938'', toen Tsjecho-Slowakije aan Nazi-Duitsland werd weggegeven omwille van de lieve vrede.

Het meest steekt het nog dat landen als Duitsland, Frankrijk, Polen en Nederland die Oekraïne zeggen te steunen ''tegelijkertijd Rusland aanmoedigen door voor deze druk te zwichten''. In de verklaring wordt geconstateerd dat de Raad van Europa, zeventig jaar na de oprichting, zijn geloofwaardigheid heeft verloren en niet langer de rol kan spelen die de oprichters voor ogen hadden.

Oekraïne, Georgië en de Baltische Staten stemden tegen het teruggeven van het stemrecht aan Rusland. Moldavië was afwezig en Rusland stemde uiteraard tegen. ''De landen die tegen stemden, behaalden een morele overwinning. Het waren juist deze landen die in hun recente geschiedenis werden bezet door de Sovjet-Unie of die nu lijden onder de Russische agressie'', stelt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een heikel punt in de Raad van Europa vormde ook nog het voorstel om te praten over vlucht MH17. Dit voorstel werd afgewezen, ook door vier Nederlandse vertegenwoordigers in de Raad: de VVD'ers Mart van de Ven en Reina de Bruijn-Wezeman en de SP'ers Henk Overbeek, Tiny) Kox. Alleen de CDA'er Pieter Omtzigt stemde voor.

Omtzigt en Petra Stienen (D66) stemden vannacht tegen het teruggeven van het stemrecht aan Rusland, vijf Nederlandse politici stemden tegen: Van de Ven, De Bruijn-Wezeman, Overbeek, Kox en Ria Oomen-Ruijten (CDA).

Bron: o.m. Interfax

Geen opmerkingen: