vrijdag 14 juni 2019

Steeds meer Oekraïners willen af van dit parlement

Steeds meer Oekraïners zijn er van overtuigd dat het goed is dat het parlement is ontbonden en dat er vervroegde verkiezingen op komst zijn. Uit een peiling van het onderzoeksbureau Rating blijkt dat die steun ten opzichte van vorige maand is gegroeid van 72 naar 88 procent. Slechts 8 procent wijst ontbinding van het parlement. Vorige maand was dat nog 18 procent.

Toch vindt één op de vijf dat het besluit van president Volodimir Zelenski niet voldoet aan de regels die de Grondwet daarvoor stelt. Maar omdat het tegemoet komt aan de ontevredenheid van de bevolking over het huidige parlement accepteren ze het toch maar. Het is overigens aan het Constitutionele Hof om daarover te beslissen; het Hof hoorde dinsdag voor- en tegenstanders, het wachten is nu op het vonnis.

De meeste steun voor ontbinding en vervroegde parlementsverkiezingen is te vinden in het zuiden en oosten van het land, minder in het westen. (67 tegen 50 procent). Aanhangers van Zelenski's partij Dienaar van het Volk zijn fervent voorstander, die van ex-president Petro Porosjenko minder (72 tegen 7 procent).

Bron: Unian

Geen opmerkingen: