woensdag 26 juni 2019

13 miljard kubieke aardgas ondergronds opgeslagen

Een overzicht van de ondergrondse gasopslag.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Oekraïne is in een rap tempo bezig aardgas op te slaan in de ondergrondse opslag. Het gaat om 13 miljard kubieke meter aardgas, zo'n 42 procent van wat er maximaal kan worden opgeslagen. De voorraad is 21 procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd, meldt Oekrtransgaz. Aan het begin van het vorige winterseizoen waren de gasreserves 17,2 miljard kubieke meter, ook toen al een record hoeveelheid in zes jaar tijd.

Oekraïne bereidt zich voor op een lastige winter. Het lukt nog altijd niet om met Rusland tot een nieuw contract voor het gastransport richting Europa te komen. Rusland heeft geen haast en hoopt zo snel mogelijk de Nord Stream 2 in gebruik te kunnen nemen, waardoor het niet meer afhankelijk is van het Oekraïense gastransportnet.

Zit het allemaal tegen, dan kan de levering van aardgas aan Europa in problemen komen en omdat Oekraïne al sinds 2015 uitsluitend aardgas uit Europa afneemt, heeft dat ook weer gevolgen voor Oekraïne. Niet alleen Oekraïne legt een grotere gasvoorraad aan, maar ook Europese landen doen dat inmiddels.

Het is de bedoeling dat Oekraïne voor de winter 20 miljard kubieke meter aardgas in voorraad heeft. De Europese Bank voor Herstel en Ontwikkeling (EBRD) wil een lening van 60 miljoen euro verstrekken voor het aankopen van aardgas.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: