zaterdag 13 april 2019

'Zelenski veertien keer op bezoek bij Kolomojski'

Volodimir Zelenski. Foto: screenshot YouTube.
Presidentskandidaat Volodimir Zelenski mag dan ontkennen dat hij 'een marionet van Kolomojski' is, maar zijn banden met de in het buitenland bivakkerende oligarch zijn wel erg nauw. Onderzoeksjournalisten van Radio Free Europe/Radio Liberty hebben ontdekt dat Zelenski in de afgelopen twee jaar elfmaal bij Ihor Kolomojski op bezoek ging in Genève en driemaal in Tel-Aviv.

Kolomojski woonde aanvankelijk in de Zwitserse stad, nadat hij miljarden had weggesluisd bij de vrijwel failliete PrivatBank, en verhuisde in juni vorig jaar naar Israël. Zelenski zou in oktober, november en december naar Tel-Aviv zijn gevlogen voor een onderhoud met de eigenaar van tv-zender 1+1. Hij reisde meerdere keren samen met Andri Bohdan, een advocaat van Kolomosjki.

Volgens Zelenski's woordvoerder Dmitro Razoemkov is Bohdan een persoonelijke vriend van Zelenski. Andere reisgezellen waren Kolomojski's zakenpartner Bogoljoebov, diens trouwe vriend Timoer Minditsj en de broers Hrihori en Ihor Soerkis die recent nog in opspraak kwamen omdat ze verdacht worden van corruptie. Dan is er ook nog Pavlo Foeks, een zakenman die wordt gelinkt aan ex-president Viktor Janoekovitsj.

Het onafhankelijke parlementslid Serhi Lesjtsjenko, een adviseur van Zelenski, merkte donderdag in een interview met tv-zender Hromadske op dat het geen geheim was dat Kolomojski en Zelenski nauwe banden hebben. ''Daar doet niemand geheimzinnig over. Het is voor iedereen waarneembaar en begrijpelijk.'' Zelenski speelt de hoofdrol in een komische serie over een leraar die president wordt. De tv-serie is te zien op Kolomojski's 1+1.

Zelenski heeft zelf meerdere keren betoogd dat hij een 'neutrale' relatie met Kolomojski heeft, terwijl zijn politieke tegenstanders hem verwijten dat hij in opdracht van de Oekraïense oligarch handelt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: