maandag 1 januari 2024

Poetin wil aanvallen op Oekraïne intensiveren

De Russische president Vladimir Poetin kondigde vandaag bij een bezoek aan een militair hospitaal aan dat de aanvallen op Oekraïne worden opgevoerd. 'Geen enkele misdaad tegen burgers blijft ongestraft, zoveel is wel zeker', aldus Poetin met een verwijzing naar afgelopen zaterdag toen 23 mensen om het leven kwamen en er tientallen gewonden vielen in de stad Belgorod. 

Terwijl het Russische ministerie van Defensie erkende dat het de fout was van de eigen luchtverdediging ging Poetin door met het narratief dat het om een Oekraïense aanval ging. 'Natuurlijk kunnen we plaatsen bombarderen waar zich veel mensen bevinden. Of Kyiv en willekeurig elke andere stad. Ik begrijp de woede. Ik brand zelf van woede. Maar moeten we echt burgers gaan aanvallen? Nee, we vallen militaire doelen aan en dat blijven we doen', aldus de Russische president die sprak van een 'terroristische aanval' op Belgorod. Hij beschuldigde het Oekraïense leger ervan dat het een aanval deed 'in het hart van de stad, waar veel mensen op straat waren'. 

Nog maar even voor alle duidelijkheid: er waren inderdaad Oekraïense aanvallen met drones. Niet op het centrum van de stad, maar op bedrijven aan de rand van Belgorod die werken in opdracht van het Russische leger. Een poging van de Russische luchtafweer om drones uit de lucht te schieten met een S-300 luchtdoelraket liep jammerlijk mis. En wat die aanvallen op burgerdoelen, op drukbezochte plekken betreft: Rusland doet al bijna twee jaar niets anders, terwijl Oekraïne het bij militaire, strategische doelen houdt en daarbij de burgerbevolking zoveel mogelijk ontziet.

Bron: Moscow Times, foto: Kremlin

1 opmerking:

geert457 zei

Het wordt tijd dat Poetin meer koekjes van eigen deeg krijgt. Er scheelt toch iets in die bovenkamer, mijn mening .