donderdag 5 september 2019

Poetin verwacht 'grootscheepse gevangenenruil'

De Russische president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin verwacht dat er een groot aantal gevangenen wordt uitgewisseld met Oekraïne. ''Een flinke stap richting de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen'', zei hij op het Oostelijke Economisch Forum in Vladivostok. Hij voegde er aan toe dat de onderhandelingen over de gevangenenruil met Oekraïne zich in de afrondende fase bevinden.

De Oekraïense oligarch Viktor Medvedtsjoek maakte zich volgens Poetin ernstig zorgen om een aantal politieke gevangenen. ''Het was niet eenvoudig om te bepalen wie er wel op de lijst komt en wie niet, maar we hebben vooral op humanitaire gronden gekozen.'' Dat hij Medvedtsjoek noemde, is niet verwonderlijk, want de oligarch is een persoonlijke vriend van Poetin.

Op 21 augustus werden de Oekraïense gevangenen Volodimir Baloech, Stanislav Klich, Mikola Karpjoek, Oleksandr Koltsjenko en Pavlop Hrib al vanuit de strafkampen waar ze verbleven op transport gezet naar het detentiecentrum Leforotovo in Moskou. Op 29 augustus werd duidelijk dat ook de filmregisseur Oleh Sentsov naar Lefortovo was overgeplaatst. De 24 Oekraïense zeelieden die in november gevangen werden genomen bij de Straat van Kertsj zouden ook klaar zijn om te worden overgedragen.

De gevangenenruil zou eigenlijk afgelopen donderdag of vrijdag plaats hebben, maar vrijdag liet het kantoor van president Volodimir Zelenski weten dat er nog altijd werd onderhandeld. Breekpunt zou de overdracht van de Oekraïense separatist Volodimir Tsemach zijn geweest. Tsemach werd vanmorgen door het Hof van Beroep in Kyiv op vrije voeten gesteld. Dit kan gezien worden als een gebaar richting Rusland dat gevraagd had om Tsemach bij de gevangenenruil te betrekken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: