dinsdag 17 september 2019

Ondernemers bezorgd om PrivatBank en Hontareva

De European Business Association en de Amerikaanse Kamer van Koophandel hebben verontrust gereageerd op de recente ontwikkelingen rond de PrivatBank en voormalig gouverneur Valeria Hontareva van de Nationale Bank. Beide ondernemersorganisaties hebben president Volodimir Zelenski, het kabinet en justitie gevraagd om dit niet uit de hand te laten lopen.

''Het zijn verkeerde signalen naar ondernemers en investeerders'', staat in een gezamenlijke verklaring waarin er op wordt gewezen dat de nationalisering van de PrivatBank eind 2016 een belangrijke stap was om de financiële en macro-economische stabiliteit in het land te verzekeren. Het versterkte het vertrouwen in het Oekraïense bankensysteem.

''Macro-economische stabiliteit, een onafhankelijk opererende Nationale Bank en het voortzetten van de samenwerking met het Internationale Monetaire Fonds behoren prioriteiten te zijn van de president, het kabinet en het parlement'', aldus beide ondernemersorganisaties.

Eerder vandaag werd bekend dat president Zelenski streeft naar een compromis met de oligarch Ihor Kolomojski die de PrivatBank terug eist van de staat. Het IMF is faliekant tegen het teruggeven van de bank aan Kolomojski, omdat die eerder samen met een zakenpartner 5 miljard euro heeft weggesluisd bij de bank die met 20 miljoen klanten de grootste van het land is. Oud-gouverneur Hontareva van de Nationale Bank ontdekte de malversaties bij de PrivatBank. Zij wordt nu zelf beschuldigd van corruptie.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: