dinsdag 10 september 2019

Gazprom wil nog steeds 25 procent korting geven

Gazprom is nog steeds bereid om Oekraïne een korting van 25 procent te geven als het buurland bereid is om weer aardgas af te nemen. Dat is al sinds 2015 niet meer het geval. Een tussentijdse poging om Russisch aardgas te kopen, liep spaak toen ondanks een vooruitbetaling Gazprom toch niet ging leveren.

In de aanloop naar de verkiezingen wist de Oekraïense oligarch Viktor Medvedtsjoek - een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin - een korting van 25 procent los te krijgen. Die toezegging geldt nog steeds, verzekerde algemeen directeur Alexej Miller van Gazprom aan Poetin, zo valt te lezen op de website van de Russische president.

De onderhandelingen over het eind dit jaar aflopende contract voor het transport van het Russische aardgas naar Europa worden op donderdag 19 september hervat in Brussel. Op de presidentiële website wordt vermeld dat Miller de rechtstreekse levering van aardgas aan Oekraïne als prioriteit ziet, terwijl Poetin in het gesprek met de Gazprom-baas benadrukt zou hebben dat het gastransport door Oekraïne moet blijven, ook als de Nord Stream 2 gereed is.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: