vrijdag 13 september 2019

Zelenski huiverig voor blauwhelmen op frontlijn

President Volodimir Zelenski kondigde vanmorgen op de jaarlijkse YES-conferentie in Kyiv aan dat hij af ziet van het streven naar een vredeskorps voor Oost-Oekraïne onder de vlag van de Verenigde Naties. ''Ik weet dat er eerder al de nodige discussie over is geweest. Ik ben er huiverig voor, want ik wil niet dat de Donbas straks hetzelfde lot beschoren is als Abchazië of Transnistrië, dat er tot in lengte van jaren een vredeskorps op de frontlijn bivakkeert.''

Zelenski voegde er aan toe dat, als er al een vredeskorps komt, dat gestationeerd moet worden langs de grens met Rusland. ''Daartoe nodigen we ze graag uit.'' Het onderwerp 'blauwhelmen' wordt door Oekraïne niet meer op de agenda geplaatst bij de onderhandelingen in Minsk, zei de president. ''Leonid Koetsjma, hier aanwezig, is het volledig met me eens.'' Oud-president Koetsjma is de hoofdonderhandelaar in de Wit-Russische hoofdstad.

Zelenski's voorganger Petro Porosjenko hield juist vast aan een vredeskorps. De Russische president Vladimir Poetin wilde er wel in mee gaan, maar dan alleen langs de frontlijn die de door Rusland aangestuurde rebellen scheidt van het Oekraïense leger. Porosjenko wilde de blauwhelmen ook langs de grens met Rusland, maar dat was voor Poetin weer niet bespreekbaar.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: