woensdag 11 september 2019

Passagiersaantallen luchthavens verdubbeld

De luchthaven van Lviv. Foto: YouTube.
In drie jaar tijd is het aantal passagiers dat gebruik maakt van de Oekraïense luchthavens verdubbeld. In 2015 ging het nog om 10 miljoen passagiers, maar in 2018 waren het er al 20,5 miljoen en de groei gaat nog steeds door. Inmiddels hebben veertien vliegmaatschappijen de Oekraïense markt ontdekt en daarvan behoort bijna 30 procent tot de aanbieders van goedkope vluchten. Tien regionale luchthavens zijn weer in gebruik genomen. Het vracht- en postvervoer steeg met 40 procent.

De luchthaven Borispil bij de hoofdstad Kyiv heeft goede zaken gedaan, want in drie jaar tijd steeg het aantal passagiers met 72 procent. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan overstappende passagiers, inmiddels 30 procent van het totaal. Er vliegen nu meer dan vijftig maatschappijen op Borispil, waar de gerenoveerde terminal F in gebruik is bij de low cost maatschappijen.

De luchthaven van Lviv is een succesverhaal gebleken. Het passagiersaanbod steeg met maar liefst 180 procent. Het aantal maatschappijen is van 14 naar 21 gegaan, waaronder 4 aanbieders van goedkope vluchten.

Niet alleen de luchthavens van de overheid maar ook de regionale luchthavens doen goede zaken. ''Om die verder te ontwikkelen is door het kabinet een investeringsprogramma opgezet dat tot 2023 loopt. We trekken 62 miljoen euro uit voor het verbeteren van de start- en landingsbaan van de luchthaven van Odesa, waardoor bijna alle vliegtuigtypes er kunnen landen, ook een Boeing-767. Daardoor verdubbelt naar verwachting het aantal passagiers. Ook wordt eind dit jaar een nieuwe terminal in gebruik genomen die tot 1.000 passagiers per uur aan kan. De verwachting is dat de luchthaven van Odesa straks zo'n 3 miljoen passagiers op jaarbasis krijgt'', aldus Joeri Lavrenjoek, de nieuwe onderminister van Infrastructuur.

Voor de luchthaven van Lviv is 10,4 miljoen euro beschikbaar om de werkzaamheden af te ronden die in de aanloop naar het EK voetbal in 2012 wel zijn begonnen, maar vanwege de economische crisis niet zijn afgemaakt. Voor de luchthaven van Dnipro is 7,3 miljoen euro beschikbaar om de start- en landingsbaan op te knappen.

Ook de luchthavens van Zaporizja, Mikolajiv, Poltava en Cherson laten volgens Lavrenjoek een opgaande lijn zien. De nieuwe terminal in Zaporizja is voor 90 procent afgebouwd en moet nog deze herfst in gebruik worden genomen. In Mikolajiv zijn reparaties verricht aan de start- en landingsbaan en de terminal. Vanaf Poltava kan nu ook naar het buitenland gevlogen worden. Verder is er 1,1 miljoen euro uitgetrokken voor het opknappen van de start- en landingsbaan van de luchthaven in Cherson.

Er wordt ook weer vanuit Kyiv gevlogen op de luchthaven van Uzhgorod, op de grens met Slowakije. Met de Slowaakse regering wordt overlegd over het gebruik van een deel van het luchtruim van dit buurland. Als alternatief voor Uzhgorod kan ook een nieuwe luchthaven bij de stad Moekatsjeve dienen. De aanleg van een luchthaven in deze Transkarpatische stad is ook opgenomen in het investeringsprogramma tot 2023.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: