donderdag 26 september 2019

Nationale Raad trekt digitale licentie zender 112 in

De Nationale Raad voor Televisie en Radio heeft de licentie voor digitale uitzendingen van tv-zender 112 Ukraine ingetrokken. De uitzendingen van 112 blijven wel te zien via satelliet, kabel en op YouTube. De zender wordt gezien als spreekbuis van de oligarch Viktor Medvedtsjoek, vooral tijdens de recente verkiezingscampagnes was hij dagelijks aanwezig in de uitzendingen. De tv-zender is sinds december eigendom van Taras Kozak, een partijgenoot van Medvedtsjoek en mogelijk diens stroman als eigenaar van 112, NewsOne en sinds kort ook ZIK.

Oktober vorig jaar nam het parlement een motie aan waarin de Nationale Veiligheids- en Defensieraad werd opgeroepen om sancties in te stellen tegen de eigenaren van deze zenders. Dat besluit was een reactie op een petitie die door meer dan 25.000 Oekraïners werd ondertekend. De petitie riep op tot het beëindigen van de activiteiten van 112 Ukraine en NewsOne omdat ze als ''boodschappers van de Russische propaganda in Oekraïne'' worden aangemerkt.

In October 2018, Ukrainian lawmakers adopted a resolution proposing that the National Security and Defense Council impose sanctions on the owners of the 112 Ukraine and NewsOne TV channels.

The resolution was adopted after more than 25,000 citizens signed a petition demanding the two broadcasters halt their activities, accusing them of "being tools of Russian propaganda in Ukraine."

Het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven van Medvedtsjoek en Kozak reageert furieus en noemt het besluit om de digitale licentie in te trekken ''een politieke moord''. De partij doet een beroep op de ambassades ''van democratische landen", vertegenwoordigers van OVSE en Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties om protest aan te tekenen.

De directie van 112 Ukraine wijst er op dat de Nationale Raad voor Televisie en Radio bepaald geen onberispelijk imago heeft en dat de zittingstermijn van drie leden van de raad in juni al was afgelopen. De tv-zender probeerde eerst via de rechter tevergeefs te voorkomen dat de digitale licentie werd ingetrokken.

Er zijn de laatste tijd ook incidenten geweest. Zo werd het kantoor van 112 in juli met een granaatwerper bestookt en riep een parlementslid op om het gebouw met een antitankraket te bestoken. Gevreesd wordt dat na 112 Ukraine ook NewsOne en ZIK worden aangevallen.

Vanuit het kantoor van president Volodimir Zelenski is er inmiddels ook een reactie gekomen op het intrekken van de licentie van 112 Ukraine. ''We zijn er van overtuigd dat de vrijheid van meningsuiting essentieel is in een democratisch land. Maar tegelijkertijd moeten alle uitzendgemachtigden zich houden aan de wet en de voorwaarden waaronder hun licentie is verstrekt.''

Door het kantoor van de president wordt meteen ook maar een sneer uitgedeeld richting oud-president Petro Porosjenko die indirect verantwoordelijk wordt gehouden voor het besluit van de Nationale Raad voor Televisie en Radio. Er wordt namelijk op gewezen dat de Nationale Raad nog bestaat uit leden die onder het bewind van Porosjenko zijn benoemd. De nieuwe president zal zijn eigen mensen binnenkort benoemen en orde op zaken stellen, zo valt in de verklaring te lezen.

Bronnen: 112.ua, RFE/RL

Geen opmerkingen: