zaterdag 7 september 2019

Wie zijn dat, die 35 geruilde Oekraïners?

Rusland heeft vanmorgen de 24 Oekraïense zeelieden laten gaan die in november vorig jaar werden gearresteerd nabij de Straat van Kertsj. Het gaat om marinemensen, maar ook om enkele medewerkers van de staatsveiligheidsdienst SBOe die aan boord waren van de marineschepen Nikopol, Berdjansk en de Jana Kapoe, een sleepboot. De drie schepen wilden via de Straat van Kertsj onder de Krimbrug door naar de Zee van Azov varen.

Ondanks dat het hier volgens een verdrag uit 2003 om gezamenlijke territoriale wateren gaat van Rusland en Oekraïne besloot de Russische kustwacht van de staatsveiligheidsdienst FSB om in te grijpen. De drie marineschepen werden beschoten en vervolgens geënterd, de 24 bemanningsleden afgevoerd naar een detentiecentrum van de Russische marine in Moskou. Daar wachtten ze op hun berechting. De 24 zeelieden hadden tot acht jaar gevangenisstraf kunnen krijgen wegens illegale grensoverschrijding.

Behalve deze 24 werden nog eens 11 Oekraïense politieke gevangenen vrijgelaten door Rusland. Van zeven van hen volgt hieronder een korte karakteristiek.

Wie is Oleh Sentsov?
Filmregisseur Oleh Sentsov Oleg Gennadjovitsj Sentsov werd bekend door zijn film Gamer. Hij werd in mei 2014 gearresteerd door de Russische Federale Veiligheidsdienst omdat hij verdacht werd van het plannen van terroristische aanslagen op de Krim. Sentsov ontkende, maar werd in augustus 2015 veroordeeld tot 20 jaar strafkamp met verzwaard regime. Hij verbleef de afgelopen maanden in het Siberische strafkamp IJsbeer. Sentsov begon in mei vorig jaar een maanden durende hongerstaking waarmee hij de vrijlating van zestig politieke gevangenen wilde afdwingen. In oktober vorig jaar kende het Europese Parlement hem de Sacharovprijs voor vrijheid van denken toe.

Wie is Oleksandr Koltsjenko?
Deze ecoloog en vakbondsactivist werd samen met Oleh Sentsov gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van aanslagen op de Krim. Hij zou lid zijn van de extreem-nationalistische beweging Rchtse Sektor. Koltsjenko werd samen met drie anderen in verband gebracht met aanslagen met explosieven bij de de Eeuwige Vlam en op een standbeeld van Lenin in Simferopol. Ook zou hij brand hebben gesticht bij de deur van het kantoor van Verenigd Rusland, de partij van de Russische president Vladimir Poetin. Koltjsenko gaf alleen het laatste toe. Hij kreeg tien jaar in een strafkamp met verzwaard regime.

Wie is Volodimir Baloech?
Volodimir Baloech komt van de door Rusland geannexeerde Krim. Hij was daar zowel boer als pro-Oekraïense activist. In december 2016 werden bij een huiszoeking 70 patronen voor een kalasjnikov aangetroffen, alsmede 19 granaten en 5 ontstekingen voor explosieven. Baloech ontkent het bezit ervan en zegt dat hij wordt gestraft voor zijn pro-Oekraïense houding omdat hij de Oekraïense vlag had gehesen op zijn boerderij. Na zijn arrestatie werd hij beschuldigd van illegaal wapenbezit. In augustus 2017 werd hij door een Russische rechtbank veroordeeld tot drie jaar en zeven maanden in een strafkamp. Baloech ging meerdere keren in hongerstaking, voor het laatst afgelopen juni/juli.

Wie is Mikola Karpjoek?
De 55-jarige Mikola Karpjoek is een politiek activist. Voormalig plaatsvervangend leider van de OeNA-OeNSO en een van de leiders van de extreem-nationalistische beweging Rechtse Sektor. Hij is politiek sinds 1991. Karpjoek werd in maart 2014 opgepakt toen hij op weg was naar Moskou, waar hij mensen uit de omgeving van de Russische president Vladimir Poetin wilde overhalen om het referendum op de Krim af te blazen. Het referendum zou naderhand de basis vormen voor de annexatie. In mei 2016 werd Mikola Karpjoek tot 22,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het plegen van misdrijven tegen het Russische leger. In het bijzonder omdat hij de oprichter en commandant was van de Viking-eenheid tijdens de eerste Tsjetsjeense oorlog.

Wie is Stanislav Klich?
Leraar Stanislav Klich werd tegelijk met Karpjoek veroordeeld vanwege zijn deelname aan de Viking-eenheid. Zij zouden volgens de rechtbank tenminste dertig Russische soldaten hebben gedood. Klich en Karpjoek zeiden beiden onschuldig te zijn, omdat hun bekentenissen door marteling waren afgedwongen. Klich kreeg desondanks een straf opgelegd van 20 jaar en 1 maand, waarvan hij de eerste negen jaar moest doorbrengen in een gevangenis en de rest in een strafkamp met verzwaard regime.

Wie is Pavlo Hrib?

De 19-jarige Pavlo Hrib werd op 25 augustus 2017 gearresteerd door de Russische FSB in de Wit-Russische stad Gomel. Hij zou daar een meisje ontmoeten waarmee hij via internet contact had gekregen. Hrib werd vervolgens naar Rusland gebracht. Daar werd hij ervan beschuldigd dat hij een terroristische aanval had willen doen op een school in de Russische stad Sotsji. Hij zou het meisje Tanja, waarmee hij contact had, via Skype hebben uitgelegd hoe ze explosieven kon maken. Er liep een rechtszaak tegen Hrib, maar tot een veroordeling is het vanwege de gevangenenruil niet gekomen.

Wie is Roman Soeshtsjenko?
Deze journalist werd op 30 september 2016 gearresteerd toen hij vanuit Parijs waar hij als correspondent voor het Oekraïense persagentschap Ukrinform werkte, in Moskou arriveerde voor familiebezoek. Hij werd beschuldigd van spionage. In juni vorig jaar werd Soeshtsjenko door een rechtbank veroordeeld tot twaalf jaar in een strafkamp met verzwaard regime.

Bronnen: 112.ua, Wikipedia

Geen opmerkingen: