dinsdag 17 september 2019

Ex-gouverneur Hontareva van Nationale Bank is ook in Londen niet veilig

Valeria Hontareva. Foto: Nationale Bank.
Er gebeuren de gekste dingen rond Valeria Hontareva, de voormalige gouverneur van de Nationale Bank. Eerst raakte ze gewond bij een aanrijding in Londen, de stad waar ze alweer enige tijd woont. Het is niet duidelijk of de auto haar opzettelijk raakte op 26 augustus, de politie onderzoekt dat nog altijd. Hontareva liep meerdere botbreuken op.

Vervolgens werd Hontareva's appartement in Kyiv doorzocht door tien gemaskerde en gewapende mannen, waarvan niet duidelijk is in wiens opdracht dat is gebeurd. Mogelijk was het het Nationaal Recherchebureau, dat dit ontkent noch bevestigt. Afgelopen nacht brandde haar huis in het dorp Horenitsji bij de hoofdstad Kyiv af nadat iemand een molotovcocktail naar binnen had gegooid.

Hontareva trad in april 2017 af als gouverneur van de Nationale Bank. Ze had meerdere oligarchen tegen zich in het harnas gejaagd met haar hervormingen waarbij ook aan het licht kwam dat er 5 miljard euro was ontvreemd bij de PrivatBank van oligarch Ihor Kolomojski. De grootste bank van het land moest door de overheid van de ondergang worden gered. Inmiddels wordt ze verdacht van corruptie, volgens Hontareva een ''in elkaar gedraaide'' verdenking.

Na haar aftreden voelde Hontareva zich niet meer veilig in Oekraïne. Ze vroeg politiek asiel aan in Groot-Brittannië. Het Openbaar Ministerie verzocht haar tweemaal om naar Kyiv te komen voor verhoor. Op 12 augustus deed ze dat inderdaad, maar op 22 augustus liet ze verstek gaan. Vier dagen daarna kreeg het OM toestemming van een rechtbank om Hontareva desnoods te dwingen om voor verhoor naar Kyiv te komen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: