donderdag 19 september 2019

Pristajko: Oekraïne akkoord met tekst plan-Steinmeier voor Oost-Oekraïne

Minister Vadim Pristajko.
Minister Vadim Pristajko van Buitenlandse Zaken zegt dat Oekraïne twee weken geleden al heeft ingestemd met het plan-Steinmeier om het oorlogsconflict in de Donbas op te lossen. Dat is volgens Pristajko gebeurd op maandag 2 september toen er een overleg van de Normandische Vier was op ambtelijk niveau.

''Ik kan nu vertellen waarmee ik akkoord ben gegaan. De reeds aangenomen Autonomiewet voor de tijdelijk bezette gebieden op de dag van de verkiezingen en wordt definitief nadat de OVSE heeft aangegeven dat het eerlijke en transparante verkiezingen waren'', legde minister Pristajko gistermiddag uit aan de parlementscommissies voor de Europese integratie en buitenlandse zaken. ''Dat staat er. Niet meer en niet minder. Het is noodzakelijk dat alle partijen die hier aan tafel zitten, alle media die hier vertegenwoordigd zijn toegang hebben tot die verkiezingen. Pas dan voldoen de verkiezingen aan deeisen die de OVSE stelt.''

Rusland eist van Oekraïne een schriftelijke verklaring dat het achter het plan-Steinmeier staat, anders komt er geen overleg van de leiders van de Normandische Vier die behalve Oekraïne en Rusland bestaat uit Duitsland en Frankrijk. Die schriftelijke verklaring is er nog niet, het ambtelijk overleg van 2 september ging alleen over de tekst van de verklaring.

Een week geleden gooide oud-president Leonid Koetsjma al de knuppel in het hoenderhoek toen hij in een interview met het persagentschap Associated Press constateerde dat de politiek onervaren president Volodimir Zelenski wel door de knieën zou gaan voor de Russische president Vladimir Poetin.

Koetsjma is hoofdonderhandelaar bij de gesprekken die al jarenlang worden gevoerd in de Wit-Russische hoofdstad Minsk en hij weet dus waarover hij praat als hij zegt dat er voor Oekraïne ''onaanvaardbare concessies'' aan zitten te komen. Het is drie tegen één bij het komende overleg van de Normandische Vier, meent hij.

Poetin kan de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron aan zijn zijde vinden nu hij zich met de recente gevangenenruil toeschietelijker heeft getoond. En met name in Frankrijk hebben ze wel genoeg van de economische sancties tegen Rusland. Voor Koetsjma staat vast dat het plan-Steinmeier pas in werking treden als de separatisten hun wapens neerleggen en alle Russische soldaten en zware wapens uit de bezette gebieden zijn verdwenen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: