vrijdag 27 september 2019

Oorlogsgeweld in Donbas neemt weer toe

Er is de laatste dagen weer sprake van een toename van het oorlogsgeweld in de Donbas. Het Oekraïense leger meldt 23 aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op haar posities, terwijl de separatisten in Donetsk spreken van bijna evenveel aanvallen (22) op hun posities. Alleen langs de frontlijn in de provincie Loehansk blijft het vrij rustig, met volgens de separatisten slechts één aanval.

Een Oekraïense soldaat raakte gisteren gewond bij één van de aanvallen van de rebellen. Er werd door de rebellen geschoten met 82 en 120 millimeter mortieren, granaatwerpers, geweren en vanuit pantserwagens op soldaten bij Krasnohorivka, Marjinka en de dorpen Novohnativka, Vodidane, Pishtsjevik, Novotrojtske, Mikolajvka, Novoloehanske, Loehanske en Travneve. Na middernacht waren er drie aanvallen met onder meer 82 en 120 millimeter mortieren op soldaten bij Vodiane, Travneve en Novoloehanske.

Volgens de separatisten in Donetsk waren de 22 aanvallen van het Oekraïense leger gericht tegen hun posities bij Troedovska Collieri, Alexandrivka, Staromichailivka, Dolomitnoje, Zajtsevo, Dokoetsjajevsk, Dzerzhinske, Leninske en Sachanka. Er zou geschoten zijn met 82 en 120 millimeter mortieren, luchtdoelgeschut, granaatwerpers en artilleriegeweren. In Staromichailivka werd een woning beschadigd bij een beschieting.

De separatisten in Loehansk melden één aanval, gericht tegen rebellen bij het dorp Kalinovke. Het leger zou hier geschoten hebben met een 82 millimeter mortier, 17 millimeter artilleriegeschut en geweren.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Center

Geen opmerkingen: