zaterdag 7 september 2019

Tsemach naar Rusland, Nederland betreurt dit

Volodimir Tsemach
MH17-verdachte Volodimir Tsemach is tijdens een gevangenenruil door Oekraïne overgedragen aan Rusland. Voordat dat gebeurde, is hij verhoord door het Nederlandse Openbaar Ministerie over zijn rol bij het neerhalen van vlucht MH17. Dat staat in een brief van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Nederland heeft geprobeerd om de gevangenenruil te voorkomen, maar dat is niet gelukt, aldus de brief.

"Dit is een klap in het gezicht van iedereen die de waarheid boven tafel wil en de MH17-verdachten voor de rechtbank", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Ik vind het ontgoochelend dat Oekraïne deze verdachte heeft uitgeleverd aan Rusland, het land dat wij staatsaansprakelijk stellen voor het neerhalen van MH17. Ik wil dat minister Blok dinsdag in de Kamer uitleg komt geven hoe dit zo heeft kunnen gebeuren."

Nederlandse onderzoekers hebben nog wel de kans gehad om MH17-verdachte V Tsemach verhoord voor hij deelnam aan een gevangenenruil met Rusland. De uitruil werd op verzoek van Nederland uitgesteld om het Openbaar Ministerie de gelegenheid te geven Tsemach nogmaals te horen, schrijft minister Blok van Buitenlandse Zaken in een Kamerbrief.

Bronnen: RTL Nieuw, NOS

Geen opmerkingen: