maandag 9 september 2019

Al 18,8 miljard kubieke meter aardgas in reserves

Oekraïne heeft al 18,8 miljard m2 aardgas opgeslagen.
Oekraïne blijft doorgaan met het pompen van aardgas in de ondergrondse opslagruimtes om voldoende voorbereid te zijn op wat een ruige winter kan worden. Sinds begin april is er al 18,8 miljard kubieke meter opgeslagen. Dat is zo'n 60 procent van de totale capaciteit van de ondergrondse opslagruimtes waar 31 miljard kubieke meter in kan.

Bij de aanvang van het vorige winterseizoen had Oekraïne een gasvoorraad van 17,2 miljard kubieke meter. Dat was destijds een record hoeveelheid. Het is de bedoeling dat er tot half oktober aardgas wordt opgeslagen, zodat er 20 miljard kubieke meter aardgas in voorraad is. Dit houdt in dat Oekraïne niet alleen voor eigen gebruik voldoende heeft in de komende winter, maar dat er ook nog aan Europese landen geleverd kan worden als Rusland besluit om geen gebruik meer te maken van het Oekraïense transportnet naar Europa.

Oekraïne verbruikt zelf op jaarbasis 32 miljard kubieke meter aardgas. Daarvan wordt 20 miljard in eigen land gewonnen, de overige 12 miljard wordt bij een zestigtal Europese leveranciers ingekocht. Het gasverbruik is vooral in de meest recente jaren fors gedaald: van 118 miljard kubieke meter in 1991 naar 32 miljard vorig jaar. De import daalde in diezelfde periode van 98 miljard kubieke meter naar 12 miljard.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: