vrijdag 20 september 2019

Peiling: helft Oekraïners is tegen vrijgeven verkoop van landbouwgrond

Het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond wordt slechts gesteund door één op de drie Oekraïners. Uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Razoemkov blijkt dat 31 procent het voornemen van president Volodimir Zelenski om het verbod zo snel mogelijk op te heffen. Bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) blijkt gekant tegen het opheffen van het zogenoemde moratorium.

Het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond zorgt al jaren voor discussie. Het verkoopverbod werd in 2001 ingesteld om te voorkomen dat investeerders voor een habbekrats grote delen van het land op zouden kopen, zoals na het uiteen vallen van de Sovjet-Unie ook al was gebeurd met veel grote staatsbedrijven.

Al jaren wordt gesproken over opheffing van het verbod, aangezien dit jaarlijks tussen de 600 miljoen en 1,3 miljard euro aan inkomsten uit een efficiëntere landbouwproductie kan opleveren. Toch werd het moratorium tot negenmaal toe verlengd omdat er geen meerderheid voor opheffing was te vinden.

Nu Zelenski's partij Dienaar van het Volk de absolute meerderheid in het parlement heeft, vindt hij het tijd om de verkoop vrij te geven. Het kabinet moet voor 1 oktober met een voorstel komen, terwijl van het parlement wordt verwacht dat dit voor 1 december de knoop doorhakt. Na de volgende zomer kan landbouwgrond worden gekocht of verkocht.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: