donderdag 26 september 2019

Transcriptie telefoongesprek: Zelenski doet vreemde uitspraken tegenover Trump

Trump, Zelenski en hun echtgenotes. Foto: Twitter Zelenski.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft tijdens het telefoongesprek van 25 juli met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump opvallende dingen gezegd. Dat blijkt uit de transcriptie van het gesprek die gistermiddag door het Witte Huis is vrijgegeven. Niet enkel omdat hij Trump naar de mond praat en hem ''ons grote voorbeeld'' noemt - iets wat Zelenski in zijn tv-rol als president nooit zou doen. Als Trump in het gesprek aanroert dat Oekraïne eerder een goede procureur-generaal had die aan de kant werd gezet, dan spreekt Zelenski dat niet tegen.

Het gaat hier echter wel om Viktor Shokin, in eigen land en daarbuiten berucht en bekend staand als volstrekt corrupt. Op Shokin's opvolger Joeri Loetsenko viel ook het nodige aan te merken, maar Zelenski zegt dat hij een nieuwe procureur-generaal gaat aanstellen die ''honderd procent zeker door mij wordt aangestuurd''.

Verder zegt de Oekraïense president dat het goed is dat Trump ambassadeur Marie Yovanovitch heeft teruggetrokken uit Kyiv. Yovanovitch staat bekend als iemand die pal achter Oekraïne stond, maar zegt blij te zijn dat ze nu weg is. ''Het was fantastisch dat u de eerste was die tegen mij zei dat zij een slechte ambassadeur was en ik ben het daar honderd procent mee eens. Haar gedrag tegenover mij was niet goed, want zij koos de kant van de vorige president die zij bewonderde. Ze wilde mij eigenlijk niet accepteren als de nieuwe president.''

Trump's kritiek dat Europa te weinig doet om de veiligheid op het eigen continent te waarborgen is intussen genoeglijk bekend. In het telefoongesprek met Zelenski steekt hij de loftrompet over de Amerikaanse steun voor Oekraïne, maar neemt Trump met name de Duitse bondskanselier op de korrel. ''Toen ik met Angela Merkel sprak, sprak ze Oekraïens. Maar ze deed niets, net als de meeste Europese landen, terwijl de Verenigde Staten juist veel voor Oekraïne hebben gedaan.''

Zelenski antwoordt vervolgens dat hij het daar ''niet voor honderd, maar voor duizend procent mee eens'' is. Hij sprak inmiddels met zowel Merkel als Marcron over de economische sancties tegen Rusland en hij blijkt niet tevreden over de steun die hij van beide Europese leiders krijgt. ''Ze doen niet wat ze zouden moeten doen voor Oekraïne'', aldus Zelenski. Om vervolgens Trump de nodige stroop om de mond te smeren en vervolgens te vragen of Oekraïne meer Javelins - luchtdoelraketten - kan kopen.

Aanvankelijk werd nog aangenomen dat Zelenski het verzoek beleefd had afgewimpeld om het bedrijf te onderzoeken waar Joe Biden's zoon Hunter in 2014 voor werkte. Dat blijkt niet het geval, want Zelenski belooft Trump dat de nieuwe procureur-generaal - die ''honderd procent zeker door mij wordt aangestuurd'' - de kwestie zal onderzoeken. Waarmee Zelenski ineens een rol krijgt in een binnenlandse aangelegenheid van de Verenigde Staten, namelijk dat president Trump de Democratische presidentskandidaat Joe Biden politiek onschadelijk wil maken.

Al met al heeft president Zelenski niet alleen zichzelf maar ook Oekraïne flinke imagoschade toegebracht met dit telefoongesprek. Driekwart van de Oekraïners koos Zelenski om zijn doortastende optreden als tv-president, maar daar blijkt uit dit inmiddels beruchte telefoongesprek niets meer van.

Bron: transcriptie telefoongesprek Trump-Zelenski

Geen opmerkingen: