donderdag 19 september 2019

Zelenski: 'Landbouwgrond alleen te koop voor Oekraïners en Oekraïense bedrijven'

Alleen Oekraïners en Oekraïense bedrijven mogen landbouwgrond kopen als het moratorium, het verbod op de verkoop van landbouwgrond binnenkort wordt opgeheven. ''Voor eens en voor altijd: het land is van de Oekraïners'', verzekerde president Volodimir Zelenski vanmorgen op een conferentie over de toekomst van het platteland.

''Er doen al verhalen de ronde over Chinezen, Arabieren en zelfs buitenaardse wezens die van plan zijn om onze vruchtbare grond in treinwagons te laden en die mee te nemen naar huis. Het zijn fabeltjes. Dit land is van ons, van de Oekraïners'', aldus Zelenski die het parlement intussen heeft verordonneerd om het sinds 2001 geldende verbod op de verkoop van landbouwgrond per 1 december op te heffen. Tot die datum loopt het huidige verbod dat vorig jaar nog voor de zoveelste keer werd verlengd.

Het moratorium ligt gevoelig en de president wil, ondanks het korte tijdsbestek, een brede maatschappelijke discussie voeren om ''alle hersenspinsels van de afgelopen twintig jaar'' uit de wereld te helpen en ook wil hij dat gezocht wordt naar het beste marktmodel voor de landbouwgrond.

Zelenski wil er ook van verzekerd zijn dat grondeigenaren echt eigenaar zijn en zelf kunnen beslissen wat ze met hun grond doen. ''Niet zoals in de Sovjet-Unie toen de mensen wel hun eigen appartement hadden, maar dat niet op een legale manier konden verkopen. Dat zorgde voor illegale, schimmige constructies en fraude. Dat moeten we dus niet weer krijgen met de landbouwgrond.''

Er ligt maar liefst 40 miljoen hectare landbouwgrond braak als gevolg van onduidelijkheid over de eigendomsrechten. De Wereldbank schat dat de Oekraïense economie na het opheffen van het moratorium jaarlijks een impuls krijgt van 1,3 miljard euro.

Premier Oleksiej Hontsjaroek wil dat het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond pas op 1 oktober volgend jaar in gaat. ''Eigenlijk had ik dat per 1 juli gewild, maar na overleg met deskundigen is het duidelijk geworden dat we dat beter niet halverwege de zomer kunnen doen.''

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: