zondag 8 september 2019

Verheugde reacties VS en NAVO op gevangenenruil

De Verenigde Staten reageert verheugd op de gevangenenruil van gisteren. ''Het is bemoedigend dat er een dialoog aan het ontstaan is tussen Oekraïne en Rusland'', valt te lezen in een verklaring van de Amerikaanse ambassade in Kyiv. ''President Zelenski heeft duidelijk gemaakt dat hij een diplomatieke oplossing nastreeft voor het door Rusland aangestichte conflict in Oost-Oekraïne.''

Tegelijkertijd wordt een oproep gedaan aan Rusland om een einde te maken aan het oorlogsgeweld in de Donbas en om alle Oekraïense politieke gevangenen vrij te laten. De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker spreekt in een korte verklaring de hoop uit dat de gevangenenruil van gisteren leidt tot een nieuw staakt-het-vuren en een verdere uitwerking van de Minsk-akkoorden.

Ook de ambassadeurs van de G7 hebben de Oekraïense regering gefeliciteerd met het terughalen van 35 gevangen landgenoten. De NAVO noemt de gevangenenruil ''een stap in de goede richting'' en verwelkomt vooral de terugkeer van filmmaker Oleh Sentsov naar Oekraïne. Woordvoerster Oana Lungescu wijst nog wel op het belang van het achterhalen van de waarheid en het voor de rechter brengen van degenen die verantwoordelijk waren voor het neerhalen van vlucht MH17.

President Volodimir Zelenski kondigde gisteren aan dat hij streeft naar een volgende gevangenenruil, in het bijzonder om de Krimtataren in Russische gevangenschap vrij te krijgen. ''We zullen al onze mensen terug. En dan heb ik het niet over drie, twee of één jaar. We willen dit zo snel mogelijk zien te realiseren. Wij dromen en werken'', aldus de president.

De staatsveiligheidsdienst SBOe maakte gisteravond bekend dat de separatisten in de Donbas nog altijd 227 Oekraïners gevangen houden. Rusland heeft al laten weten dat dit een 'interne' Oekraïense kwestie is, omdat het conflict in Oost-Oekraïne door het buurland wordt gekwalificeerd als een burgeroorlog.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: