donderdag 5 september 2019

Nabestaanden MH17 bezorgd om mogelijk verdwijnen van Tsemach

Nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 vrezen dat Vladimir Tsemach de benen neemt, nu hij door Oekraïne is vrijgelaten. Vanmiddag werd bekend dat Tsemach, een oud-commandant van de pro-Russische separatisten, zijn strafproces in Oekraïne buiten de gevangenis mag afwachten. "We maken ons zorgen dat hij straks niet beschikbaar is voor het strafrechtelijk onderzoek en strafproces", aldus Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17. Tsemach wordt in eigen land verdacht van terrorisme.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie had Oekraïne vorige week verzocht om de Oekraïner vast te houden voor het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Voor zover bekend is hij een van de weinige betrokkenen die in de strafzaak een verklaring zou kunnen geven. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) staat in 'nauw contact met de Oekraïense autoriteiten' over de vrijlating van Tsemach. Blok zegt dat de berichten uit Kiev 'een hoop vragen oproepen'. Verder wil hij niet op de zaak ingaan.

De openbare aanklager Oleg Peresada verklaarde tegenover tv-zender Hromadske dat het voor de hand ligt dat Tsemach terugkeert naar het door de separatisten bezette deel van de provincie Donetsk, waar hij eerder door de staatsveiligheidsdienst SBOe werd opgepakt en ontvoerd naar Kyiv. ''Het valt niet uit te sluiten dat hij er vandoor gaat'', aldus de aanklager. Of Tsemach alsnog wordt uitgeleverd aan Rusland? ''Dat is een politieke kwestie, hierin ben ik niet bevoegd.''

Vanavond maakten zowel het Russische persagentschap Interfax als de krant Kommersant bekend dat Tsemach toch naar Rusland gaat. Hij zou worden geruild tegen de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov.

Bronnen: RTL Nieuws, 112.ua, Interfax

Geen opmerkingen: