dinsdag 10 september 2019

'Rusland moet meewerken aan verhoor Tsemach'

Volodimir Tsemach.
Voorzitter Candice Ævarsdóttir van de mensenrechtencommissie van de Raad van Europa vindt dat Volodimir Tsemach als belangrijke getuige van het neerschieten van vlucht MH17 beschikbaar moet blijven voor verhoor door het Joint Investigation Team (JIT), ook nu hij in Rusland verblijft. Rusland is lid van de Raad van Europa en dat brengt verplichtingen met zich mee, aldus de Finse Ævarsdótti.

''Dat Oekraïne Tsemach naar Rusland heeft laten gaan, betekent niet dat hij zich kan onttrekken aan het onderzoek naar deze vreselijke gebeurtenis'', meent Ævarsdóttir. Zij kondigt aan dat de mensenrechtencommissie van de Raad van Europa begin volgende maand ''een rapporteur benoemt die als opdracht krijgt om de vooruitgang te beoordelen in het onderzoek naar deze ramp en de daders.''

Tsemach was in de zomer van 2014 commandant van de luchtverdediging in de door de separatisten bezette stad Slavjansk. In een tv-interview gaf hij lachend te kennen dat hij mee heeft geholpen om de BUK-raketinstallatie waarmee de MH17 werd neergeschoten te laten verdwijnen. Tsemach werd in juli vanuit bezet gebied ontvoerd door de SBOe en zou terecht moeten staan wegens terrorisme. Zaterdag werd hij echter uitgezet naar Rusland dat de gevangenenruil afhankelijk maakte van zijn uitlevering. Het Nederlandse Openbaar Ministerie kreeg nog wel de kans om Tsemach te verhoren, maar dat leverde niets op.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: