maandag 9 september 2019

'Oekraïne heeft gedaan wat kon in zaak-Tsemach'

Volodimir Tsemach arriveert in Moskou.
Oekraïne heeft volgens voormalig procureur-generaal Joeri Loetsenko nog gedaan wat mogelijk was om een bekentenis los te krijgen van Volodimir Tsemach, de voormalige Oekraïense commandant van de luchtverdediging in het gebied waar vlucht MH17 werd neergeschoten met een BUK-raket. Tsemach wordt gezien als getuige, maar ook als verdachte.

''Tegen iedereen die ons van verraad beschuldigt, wil ik zeggen: wij hebben de gevangenenruil uitgesteld om Tsemach te kunnen verhoren. Ook mijn opvolger heeft nog alles in het werk gesteld om informatie van hem te krijgen. Tsemach wilde het niet op een akkoordje gooien met zijn ondervragers en we konden hem niet uitleveren aan Nederland, omdat onze grondwet dat verbiedt'', schrijft Loetsenko op zijn Facebookpagina.

Tsemach maakte zaterdag deel uit van de groep van 35 Russen en Oekraïners die werden geruild tegen 35 Oekraïners die in Rusland gevangen zaten. Rusland maakte er een breekpunt van om Tsemach uit Oekraïne weg te krijgen. Voorafgaand aan de ruil werd hij ondervraagd door vertegenwoordigers van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Terwijl van alle kanten juichend werd gedaan over de terugkeer van de 35 Oekraïners uit Russische gevangenschap hebben Nederland en inmiddels ook Australië vooral teleurgesteld gereageerd op het vertrek van Tsemach naar Moskou. Er waren 27 Australiërs aan boord van de neergeschoten MH17. Nederland heeft Rusland inmiddels gevraagd om uitlevering van Tsemach. Rusland levert geen landgenoten uit, maar in het geval van Tsemach ligt dit anders omdat hij de Oekraïense nationaliteit heeft.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: