woensdag 11 september 2019

Ex-ambassadeur VS ziet signalen dat Rusland weg wil uit Oost-Oekraïne

De Amerikaanse diplomaat William Taylor ziet signalen dat de Russen af willen van hun bemoeienis met de Donbas. ''De regering, maar ook de gewone burgers voelen de last, niet alleen door de sancties maar ook op andere manieren wordt de Russische economie er door beïnvloed'', zegt de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Kyiv in een interview met Voice of America.

Hij wijst daarbij op de hoge kosten van de militaire steun aan de separatisten, die zich alleen met de financiële steun van Rusland op de been kunnen houden. Maar ook de lasten van de annexatie van de Krim wegen zwaar voor Rusland.

Taylor pleit er voor om de economische sancties tegen Rusland in stand te houden, maar ook om in gesprek te blijven met het Kremlin. ''Stel dat het werkt, dat het een succes is'', veronderstelt hij. De diplomaat vindt het daarom een goede zaak dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski het gesprek aan is gegaan met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Als die gesprekken goed blijven verlopen, dan verwacht Taylor dat op enig moment een akkoord kan worden bereikt over het teruggeven van de bezette gebieden door Rusland.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: