woensdag 25 september 2019

Trump vroeg Zelenski wél om onderzoek Biden jr.

President Donald Trump. Officiële foto.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd onderzoek te doen naar zijn politieke rivaal Joe Biden, blijkt uit het transcript dat het Witte Huis vanmiddag heeft vrijgegeven. Een klokkenluider meldde zich vorige week al met deze informatie bij de Amerikaanse overheidswaakhond.

Het document is samengesteld op basis van notities en herinneringen van Trumps medewerkers die aanwezig waren bij het telefonische gesprek op 25 juli. Trump verzocht zijn Oekraïense ambtsgenoot toen te onderzoeken of Biden als vicepresident een corruptieonderzoek naar een bedrijf had stopgezet. Het ging daarbij om de onderneming waar Bidens zoon Hunter werkzaam was. Trump beweert dat de Democraat, die op dat moment vicepresident van de Verenigde Staten was, Oekraïne in 2016 verzocht de betrokken openbaar aanklager te ontslaan.

Trump begint in het gesprek zelf over Biden, blijkt uit het vrijgegeven document. De president zegt tegen Zelenski dat er veel werd geroddeld over Bidens zoon en dat veel mensen wilden weten hoe de zaak in elkaar zat. "Biden had erover opgeschept dat hij de vervolging had stopgezet, dus als je daar naar kunt kijken. Ik vind het verschrikkelijk klinken."

Zelenski zegt vervolgens dat de nieuwe openbaar aanklager, die hij zelf nog moet aanstellen, een onderzoek zal starten naar de door Trump genoemde situatie. Trump zegt dan dat hij zijn minister van Justitie zal vragen contact op te nemen met Zelenski.

Een week voor dit gesprek gaf Trump het bevel om 400 miljoen dollar (zo'n 365 miljoen euro) aan financiële steun voor Oekraïne tijdelijk in te houden. Critici beweren dat de Amerikaanse president hiermee druk op Zelenski probeerde uit te oefenen. Trump verklaarde onlangs nog dat dit niet het geval is. In het transcript van het gesprek tussen de twee leiders staat niets over de opschorting van de financiële steun. Het is niet bekend of de klokkenluider daar wel informatie over heeft. De Senaat eist dat de volledige inhoud van de klacht van de klokkenluider wordt gepubliceerd.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: