zaterdag 21 september 2019

'Zelenski niet onder druk gezet door Trump'

President Volodimir Zelenski.
De Amerikaanse president Donald Trump zou de president Volodimir Zelenski van Oekraïne onder druk hebben gezet om claims over de zoon van zijn politieke rivaal Joe Biden te onderzoeken. Dat zou afgelopen zomer zijn gebeurd in een telefoongesprek, aldus een klokkenluider die zich bij de Amerikaanse overheidswaakhond heeft gemeld.

Trump zou Zelenski tijdens een telefoongesprek op 25 juli meerdere keren gevraagd hebben om een onderzoek in te stellen naar de zoon van Biden. Biden is grote kanshebber in de presidentiële voorverkiezingen van de Democratische oppositie. Het verhaal van de klokkenluider is door meerdere anonieme bronnen bevestigd aan The Wall Street Journal en CNN. Trump stelt dat de klokkenluider bevooroordeeld is.

Trump beweert dat Joe Biden in 2016 Oekraïne opriep het hoofd van justitie, dat ooit het gasbedrijf van Bidens zoon Hunter zou hebben onderzocht, te ontslaan. Trump stelt dat het "niet uitmaakt" wat hij heeft besproken, maar dat iemand Biden moet onderzoeken.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Vadim Pristajko ontkent in een interview met tv-zender Hromadske dat Trump Zelenski onder druk heeft gezet. ''Ik weet waar het gesprek over ging en ik denk dat van enige druk geen sprake was. Staatshoofden hebben het recht om alle mogelijk problemen te bespreken. Het was een lang, vriendelijk gesprek waarin tal van onderwerpen aan de orde kwamen.'' Volgens Pristajko heeft president Zelenski het recht om de inhoud van de gesprekken die hij voert voor zich te houden, anders dan in de Verenigde Staten waar openbare aanklagers er wel om mogen vragen bij hun president.

Bronnen: NU.nl, 112.ua

Geen opmerkingen: