donderdag 5 september 2019

Rechtbank laat MH17-getuige Tsemach vrij

De separatist Volodimir Tsemach is door het Hof van Beroep in Kyiv vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Dat meldt de nieuwssite TSN. Tsemach wordt verdacht van terroristische activiteiten in de zomer van 2014 toen hij commandant was van de luchtverdediging in de door de separatisten bezette stad Slovjansk. De Oekraïner wordt ook gezien als een belangrijke getuige, mogelijk zelfs een van de daders van het neerschieten van vlucht MH17.

Tsemach werd in juli door de staatsveiligheidsdienst SBOe ontvoerd uit bezet gebied in de provincie Donetsk. Hij zou deel uitmaken van de gevangenenruil met Rusland. Nederland en inmiddels ook veertig Europarlementariërs verzetten zich daartegen. Nu Tsemach door de rechter is vrijgelaten bestaat de kans dat hij zelf de benen neemt naar Rusland. Volgens de openbare aanklager hoeft hij zelfs geen enkelband te dragen en is hij vrij om te gaan en staan waar hij maar wil. Tsemach's advocaat had beroep aangetekend tegen het verlengen van het voorarrest tot 20 oktober.

Vlak na het besluit van de rechtbank liet de Russische president Vladimir Poetin in een persconferentie weten dat de gevangenenruil met Oekraïne vrijwel rond is. Dat meldt de Russische propagandazender RT. Volgens onbevestigde berichten worden de gevangenen zaterdag overgedragen.

Bronnen: Interfax, RT

Geen opmerkingen: