dinsdag 24 september 2019

Minister: opbrengst verkoop landbouwgrond gaat naar lokale gemeenschappen

Het kabinet verwacht volgend jaar 900 miljoen euro over te houden aan de verkoop van landbouwgrond. Dat geld verdwijnt niet in de staatskas en wordt ook niet gebruikt voor uitgaven van de landelijke overheid, maar komt ten goede aan de lokale gemeenschappen. Minister Timofiej Milovanov van Economie, Handel en Landbouw zegt dat in een interview met tv-zender Hromadske.

Hij noemt de geschatte opbrengst ''realistisch'', hoewel premier Oleksiej Hontsjarev vorige week nog te kennen gaf dat wat hem betreft de verkoop van landbouwgrond pas na de volgende zomer wordt vrijgegeven. Volgens Milovanov kunnen de lokale gemeenschappen zelf besluiten of ze landbouwgrond willen verkopen ''of van de opbrengst een speelplaats aanleggen''.

Er is 42 miljoen hectare landbouwgrond en als de staat daarvan 5 procent verkoopt, dan levert dat naar schatting 1,8 miljard euro op. ''Maar het is niet alleen landbouwgrond van de staat, maar ook particulier bezit. Laten we er vanuit gaan dat de helft van de staat is en de grond wordt verkocht voor een lage prijs van 900 euro per hectare, dan levert dat dus de helft op van die 1,8 miljard'', legt de minister uit. De prijs per hectare ligt naar verwachting straks een stuk hoger dan die 900 euro.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: