maandag 16 september 2019

Volker: 'Belang Tsemach voor onderzoek neerschieten MH17 wordt overdreven'

Volodimir Tsemach.
De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker vindt dat de rol van Volodimir Tsemach bij het neerschieten van vlucht MH17 te zwaar is aangezet. ''Ik denk niet dat we meer uit hem hadden gekregen dan wat we nu al weten over de toedracht. Daarom denk ik dat de prijs voor zijn vrijlating hoger is gemaakt dan nodig'', zegt Volker in een interview met TSN. Hij benadrukt het belang van de vrijlating van de 35 Oekraïense gevangenen door Rusland. Niet alleen vanwege de gevangenen zelf, maar ook omdat de ruil ''een belangrijke stap voorwaarts'' is van beide landen om tot een oplossing te komen voor het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne.

''Er zouden meer gevangenen vrijgelaten moeten worden, ook die in de bezette gebieden, er zouden nieuwe afspraken over een staakt-het-vuren gemaakt moeten worden, de troepen zouden meer afstand van elkaar moeten nemen, het zijn allemaal onderwerpen waar Rusland zich tot dusver weinig toeschietelijk in heeft getoond. Maar wellicht heeft de recente gevangenenruil wel voor een doorbraak gezorgd'', aldus Volker.

Volodimir Tsemach werd onlangs op een vliegtuig naar Moskou gezet nadat hij was verhoord door vertegenwoordigers van het Joint Investigation Team (JIT) dat onderzoek doet naar het neerschieten van de MH17. Tsemach kwam in beeld, letterlijk, door een tv-interview waarin hij aangeeft dat hij had meegeholpen om de BUK-raketinstallatie te laten verdwijnen. In eerste instantie werd hij als getuige gezien, maar inmiddels is hij officieel verdachte. Tsemach zou zich inmiddels weer in bezet gebied in de Oekraïense provincie Donetsk bevinden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: