donderdag 26 september 2019

Ontslagen OM-baas Shokin wil z'n baan terug vanwege 'nieuwe omstandigheden'

Voormalig procureur-generaal Viktor Shokin wil zijn baan terug. De bestuursafdeling van de Hoge Raad gaat op donderdag 3 oktober in op de vraag of inderdaad sprake is van ''nieuwe omstandigheden'', zoals Shokin heeft aangevoerd. Die ''nieuwe omstandigheden'' zouden te maken hebben met het strafrechtelijk onderzoek naar het gasbedrijf Burisma, waarvan Hunter Biden één van de directeuren was.

Shokin, die van 10 februari 2015 tot 3 april 2016 procureur-generaal was, zou destijds hebben geweigerd om het onderzoek naar Burisma wegens belastingontduiking stop te zetten zoals door een rechtbank was bevolen. Dat is nu weer actueel geworden door het telefoongesprek van 25 juli tussen president Volodimir Zelenski en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Die heeft verzocht om een nieuw onderzoek naar Burisma te beginnen, in het bijzonder gericht op Hunter Biden, de zoon van Trump's Democratische tegenstander Joe Biden.

In maart 2016 dreigde de toenmalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden tegenover president Petro Porosjenko dat hij een garantielening van 1 miljard dollar zou intrekken als Shokin nog langer zou aanblijven als vicepresident. Een paar weken later kon Shokin vertrekken.

In het recente telefoongesprek met Zelenski noemde Tromp Shokin weliswaar niet bij naam, maar hij sprak wel lovend over een eerdere procureur-generaal en hij betreurde het dat de betreffende man z'n baan destijds kwijt raakte. Porosjenko wilde trouwens toch al van Shokin af, omdat de procureur-generaal niet te bewegen was om ook maar iets tegen de corruptie bij de rechtbanken te doen. Dat gold ook voor onder meer het IMF.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: