dinsdag 17 september 2019

Zelenski wil compromis Kolomojski over PrivatBank

De bijeenkomst van Zelenski met Kolomojski.
Er wordt gewerkt aan een compromis met oligarch Ihor Kolomojski over de in december 2016 genationaliseerde PrivatBank. Volgens premier Oleksiej Hontsjaroek gebeurt dat op verzoek van president Volodimir Zelenski, maar staat hij er zelf ook volledig achter. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is tegen het terugdraaien van de nationalisatie van de PrivatBank, zoals Kolomojski eist. Maar, zegt premier Hontsjaroek, ''we zoeken samen naar een oplossing''.

Over Kolomojski zegt Hontsjaroek: ''Ik ben er van overtuigd dat wij al onze energie moeten stoppen in economische groei, dat we beter kunnen zoeken naar oplossingen in plaats van onze energie en geld te stoppen om ons gelijk te halen.''

De grootste bank van het land kwam in handen van de staat nadat gebleken was dat Kolomojski en diens zakenpartner Hennadi Boholjoebov miljarden bij de PrivatBank hadden weggesluisd. De grootste bank van het land, met rond de 20 miljoen klanten, kwam er door in problemen. Er werd bijna 5 miljard euro aan overheidsgeld in de bank gepompt.

Kolomojski en Boholjoebov ontkennen dat ze geld hebben weggehaald bij de bank om andere bedrijven mee te financieren. Ze hebben meer dan 600 rechtszaken aangespannen om de PrivatBank terug te krijgen van de overheid. Ook willen ze 1,8 miljard aan schadevergoeding. In april van dit jaar besloot een rechtbank in Kyiv dat de nationalisatie van de bank een onrechtmatige daad is geweest van zowel de staat als de Nationale Bank.

Moet de staat de PrivatBank teruggeven aan de voormalige eigenaren, dan is de 5 miljard aan overheidsgeld ook weg en met nogeens een schadevergoeding van 1,8 miljard euro dreigt een bankroet van de staat. Met desastreuze gevolgen voor alle hervormingen die de nieuwe regering in gang heeft gezet. Om dat te voorkomen, wordt nu dus gezocht naar een compromis. De opstelling van het IMF vormt daarbij nog een probleem, een nieuwe miljardenlening kan er door in gevaar komen.

Vorige week verscheen een foto op de presidentiële website van een overleg van president Zelenski en diens adviseurs met Kolomojski, waaronder stafchef Andriej Bohdan. Hij was tot aan zijn benoeming als stafchef advocaat voor Kolomojski bij diens pogingen om de PrivatBank terug te krijgen. Er zou niet over de PrivatBank zijn gesproken op deze bijeenkomst, maar over investeringen die Kolomojski in de Donbas wil plegen. Het ligt echter voor de hand dat wel degelijk gesproken is over een compromis ten aanzien van de PrivatBank.

De onderhandelingen over een compromis met Kolomojski worden geleid door Zelenski's stafchef Bohdan, dezelfde dus die eerder in dienst van de oligarch probeerde om de nationalisatie van de PrivatBank terug te draaien.

Bron: Interfax, Financial Times

Geen opmerkingen: