maandag 30 september 2019

Kabinet wil 40 procent economische groei in vijf jaar

Premier Oleksiej Hontsjaroek.
Het kabinet wil de Oekraïense economie in vijf jaar tijd met maar liefst 40 procent laten groeien. Dat blijkt uit het actieplan zoals dat vanmiddag is gepresenteerd door premier Oleksiej Hontsjaroek. Er is volgens de premier 45,9 miljard euro aan investeringen nodig om dat te bereiken. Hij noemt het ''geen exorbitant hoog bedrag'' maar wel ''groot, ambitieus en veel meer dan waar we nu mee rekenen, maar het is te doen''.

Er moeten in deze kabinetsperiode ook 1 miljoen banen bij komen. ''De overheid gaat niet overal in het land fabrieken bouwen. We gaan het ondernemersklimaat verbeteren zodat het aantrekkelijk wordt voor buitenlandse investeerders en grote bedrijven om zich in Oekraïne te vestigen.'' Het streven is een economische groei van 5 procent volgend jaar en in de vier jaar daarna telkens 7 procent.

Een belangrijke stap is een nieuwe overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds. Premier Hontsjaroek hoopt dat daar in december de handtekeningen onder gezet kunnen worden. Een delegatie van het IMF was afgelopen week in Kyiv en binnenkort gaan onder meer de ministers van Financiën en Economische Zaken naar het hoofdkwartier van het IMF in New York. Gehoopt wordt dat er nog dit jaar 1,8 miljard euro aan financiële steun van het IMF komt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: