maandag 16 september 2019

Schuldenlast kost Oekraïne 1,59 miljard euro in 2020

Het aflossen van leningen en en het betalen van de rente op lopende leningen komt Oekraïne komend jaar op 1,59 miljard euro te staan. De rentelast bedraagt alleen al een derde van dat bedrag, zo blijkt uit de begroting voor volgend jaar die het kabinet gisteren naar het parlement heeft gestuurd. Daarin geeft het kabinet aan volgend jaar opnieuw 13,8 miljard euro te willen lenen.

Minister Oksana Markarova wil desondanks de staatsschuld eind volgend jaar hebben teruggebracht naar 46,7 procent van het bruto nationaal product. Dat gebeurt onder meer door het begrotingstekort volgend jaar terug te brengen naar iets meer dan 2 procent. Dat gaat niet ten koste van het defensiebudget, want dat valt 120 miljoeneuro hoger uit dan dit jaar en komst daarmee op bijna 9 miljard euro. Het minimumloon bedraagt volgend jaar naar 4.723 hrivna (171,54 euro).

Er is verder nog weinig bekend over de begroting van volgend jaar. De begroting en bijbehorende uitleg zijn nog niet gepubliceerd. Wat wel bekend is, komt van de persconferentie die minister Markarova intussen heeft gegeven.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: