maandag 9 september 2019

'Relatie met EU is niet beschadigd door Tsemach'

President Zelenski's adviseur Andriej Jermak meent dat de kwestie-Tsemach de relatie van Oekraïne met de Europese Unie geen schade zal berokkenen. In een interview met de nieuwssite Oekrajinska Pravda zegt Jermak dat de constatering dat Tsemach een belangrijke getuige is van het neerschieten van vlucht MH17 voor rekening komt van de media. ''Of dat werkelijk zo is, moet de rechter uitmaken. Als die zegt dat hij belangrijk is, dan is dat zo.''

De relatie met de landen van de Europese Unie is volgens Jermak zo hecht dat die het uitleveren van Tsemach aan Rusland wel kan verdragen. Bovendien is Tsemach eerst verhoord voordat hij naar Moskou kon vertrekken. Als het Joint Investigation Team (JIT) hem nog eens wil verhoren, dan moet Nederland zich voortaan tot Rusland wenden, aldus Zelenski's buitenlandadviseur.

Jermak zegt verder dat ''elke dag'' wordt gewerkt aan een volgende gevangenenruil met Rusland, liefst nog dit jaar. ''Er is na de ruil van zaterdag alweer telefonisch contact geweest tussen beide presidenten.'' Er bevinden zich volgens Jermak ''nog honderden mensen'' in Russische gevangenschap, waaronder talloze Krimtataren die op de door Rusland geannexeerde Krim zijn opgepakt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: