Het interview van de Oekraïense oud-president Leonid Koetsjma met Associated Press heeft het nodige losgemaakt. Minister Vadim Pristajko van Buitenlandse Zaken liet meteen al weten dat de grondwet niet wordt aangepast om de separatisten de vrije hand te geven in de door hen bezette delen van Oost-Oekraïne.
Van verkiezingen in de bezette gebieden kan pas sprake zijn als het er echt veilig is, dus als het schieten is opgehouden. Die opvatting wordt gedeeld door Kurt Volker, de speciale Amerikaanse gezant voor de Donbas. ''Open en eerlijke verkiezingen, zoals vastgelegd in de Minsk-akkoorden, zijn alleen mogelijk in een vrije, veilige setting. Daar moeten we eerst aan werken. Rusland heeft tot nu toe geen enkele politieke bereidheid getoond om het conflict te beëindigen'', zei Volker op de jaarlijkse YES-conferentie in Kyiv.
Volker zei er wel bij dat volgens hem de veranderde opstelling van de nieuwe Oekraïense regering bijdraagt aan het vinden van een oplossing. ''Ik hoop dat de dynamische aanpak van president Volodimir Zelenski en de recente uitwisseling van gevangenen daaraan bijdraagt. We moeten echter nog wel zien of Rusland er klaar voor is.''
Ook Miroslav Lajcak, als minister van Buitenlandse Zaken van Slowakije momenteel voorzitter van de OVSE, sprak op de YES-conferentie over een mogelijke oplossing voor het oorlogsconflict. Hij haalde daarbij het plan-Steinmeier aan dat gebaseerd is op de Minsk-akkoorden. Dit plan van de toenmalige minister en huidige Duitse president Frank-Walter Steinmeier voorziet in het tijdelijk toekennen van autonomie voor de bezette gebieden op de dag dat daar verkiezingen worden gehouden.
Als vervolgens de OVSE constateert dat de verkiezingen eerlijk en transparant waren, wordt aan de bezette gebieden permanente autonomie binnen Oekraïne toegekend. Breekpunt is tot nu toe geweest dat het vechten moet ophouden. Oekraïne eist daarbij dat de door Rusland aangestuurde rebellen hun wapens afstaan en dat de Russische soldaten weggaan. Rusland ontkent uiteraard dat het daar soldaten heeft en dat de separatisten doen wat ze vanuit het Kremlin krijgen opgedragen. Daardoor is al jaren sprake van een impasse.
Koetsjma zegt in het interview met AP er voor te vrezen dat de politiek onervaren president Zelenski bezwijkt onder de druk van Duitsland en Frankrijk om de uitslag van lokale verkiezingen (van de separatisten) officieel te erkennen en de bezette gebieden vervolgens verregaande autonomie te geven binnen Oekraïne.
Nog even terug naar OVSE-voorzitter Lajcak. Die noemde het plan-Steinmeier gisteren ''een handboek om de Minsk-akkoorden te interpreteren''. Maar niet alleen de Minsk-akkoorden zijn voor verschillende uitleg vatbaar, maar dat geldt dus ook voor het plan-Steinmeier. ''Alle voorwaarden om tot een oplossing te komen zijn aanwezig, maar wat we tot voor kort misten was de politieke wil'', aldus Lajcak met een duidelijke verwijzing naar de telefoongesprekken van Zelenski met de Russische president Vladimir Poetin en de gevangenenruil die daaruit voortvloeide.
Lajcak riep wel op tot het behouden van de internationale steun voor Oekraïne. ''Het is niet netjes om nu al over concessies te spreken, want Oekraïne is het slachtoffer van agressie. We moeten vrede zien te krijgen, we moeten er voor zorgen dat de bezette gebieden terugkeren bij Oekraïne. Maar bovenal moeten we laten zien dat we het écht menen.''
Bronnen: Unian, 1112.ua, Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten