donderdag 19 september 2019

Video: livestream van 'brug' bij Stanitsja Loehanska

Het Oekraïense leger bereidt zich voor op het wederzijds terugtrekken van de troepen langs de 450 kilometer lange frontlijn. De opdracht daartoe komt van president Volodimir Zelenski, minister Andriej Zahorodnjoek van Defensie en Roeslan Chomtsjak, de chef van de generale staf. ''Wij doen dit om de burgers te ontzien'', aldus luitenant-generaal Volodimir Kravtsjenko. Hij voegt er echter wel aan toe dat het succes van de terugtrekking ook af hangt van de bereidheid van de door Rusland aangestuurde rebellen.

Alweer drie jaar geleden bereikten de onderhandelaars in Minsk een akkoord over wederzijdse terugtrekking van de troepen langs de frontlijn in de provincie Loehansk bij Zolote, Petrivske en Stanitsja Loehanska, waar een doorgang in de frontlijn is. Afspraak dat aan de terugtrekking een periode van zeven dagen vooraf zou gaan waarin er niet geschoten werd. De troepen zouden zich tot op een kilometer van de frontlijn terugtrekken.

Dat lukte pas eind juni van dit jaar bij Stanitsja Loehanska. Na de gevangenenruil met Rusland op zaterdag 7 september kondigde president Zelenski aan dat er een volledige terugtrekking op komst is. ''Eerst Zolote en Petrivske, dan langs de hele frontlijn, en dan het einde van de oorlog.'' De terugtrekking zorgde voor gemengde gevoelens bij de Oekraïense bevolking, want menigeen ziet het als een militaire nederlaag.

Luitenant-generaal Kravtsjenko legde gistermiddag een vertegenwoordigers uit dat de humanitaire situatie al enigszins verbeterd is. De bij beschietingen vernielde brug bij Stanitsja Loehanska wordt momenteel gerepareerd. ''De weg er naartoe is al verbreed en opgeknapt. We laten straks een extra bus naar de doorlaatpost rijden, zodat het oversteken van de frontlijn binnenkort eenvoudiger en comfortabeler wordt. Sinds zondag is er een livestream van de reparatiewerkzaamheden aan de Oekraïense kant van de brug.

Bronnen: Kyiv Post, YouTube

Geen opmerkingen: